Les escoles de l'Opus lamenten haver de canviar el seu model segregador per tal de mantenir l'ajut públic

Els centres d'Institució Familiar d'Educació esgrimeixen que s'han vist "obligats" a prendre aquesta decisió per evitar un "greuge irreparable"

Els centres ja estan treballant per adaptar els espais i la uniformitat davant l'arribada d'alumnat d'ambdós sexes
Els centres ja estan treballant per adaptar els espais i la uniformitat davant l'arribada d'alumnat d'ambdós sexes | La Vall
17 de febrer del 2022
Actualitzat a les 20:15h

Després de molts anys aguantant contra els embats de la Generalitat i defensant a capa i espasa el seu model educatiu fonamentat en la segregació per sexe, finalment han acabat deposant les armes. Tal com va saber aquest dimecres NacióDigital, els centres educatius d'Institució Familiar d'Educació, vinculada a l'Opus Dei, han sol·licitat la renovació dels concerts d'acord amb la nova llei d'educació (LOMLOE) i assegurar-se així la seva part de finançament públic.

I és que el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ja havia avisat el passat mes d'octubre que no renovaria els concerts a aquells centres educatius del país que "discriminen per sexe". Un avís a navegants que va aixecar les alarmes a les direccions d'aquestes escoles que, malgrat potser guanyar el litigi als tribunals a posteriori, la sobrecàrrega econòmica podria ja ser aleshores massa elevada d'assumir.

Així doncs, Institució ha mogut fitxa abans que aquest escenari es pugui arribar a produir i ha sol·licitat al Departament la renovació dels concerts d'Infantil i d'ESO -que acabaven aquest any- fins al curs 2025-26 d'acord amb el redactat actual de la nova llei d'educació; és a dir, esdevenint mixtes. No obstant això, els seus centres han emès un comunicat conjunt que han fet arribar a les famílies on lamenten la situació actual i esgrimeixen que s'han vist "obligats" a prendre aquesta decisió per tal d'evitar un "greuge irreparable" a les famílies i personal de l'escola. 

"Això vol dir que, la propera preinscripció escolar que comença el proper 9 de març, la podran realitzar tant nois com noies als quatre cursos de l'ESO de la nostra escola", es llegeix en un dels comunicats -basats en una mateixa plantilla- en aquest cas enviat per la direcció de La Farga (Sant Cugat). Un text on també es recull que el Consell Escolar ja està treballant en diversos aspectes organitzatius per posar-se a punt com l'adaptació d'espais i la uniformitat, entre d'altres. A més, també avancen que s'han iniciat les obres pertinents de les instal·lacions per l'arribada d'alumnat d'ambdós sexes.

Cal recordar que al novembre del 2020, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya va concedir cautelarment la renovació dels concerts en l'etapa d'educació primària als centres que segregaven per sexe per un període de 6 anys fins al curs 2025-26, d'acord amb la LOMCE (l'anterior llei d'educació). En aquest sentit, els centres podrien encara acollir-se al model diferenciador per gènere en aquesta franja escolar.

Pel que fa a la resta de centres educatius que es troben en la mateixa situació, només Bell-lloc (Girona) ha anunciat per ara que també s'afegirà al canvi i complirà amb els requisits de la Generalitat. Per la seva banda, Viaró (Sant Cugat), Canigó (Barcelona), Xaloc (Hospitalet de Llobregat), La Pineda (Hospitalet de Llobregat) i Campjoliu (Arboç) encara s'han de pronunciar de manera oficial malgrat que actualment estarien tenint converses internes per estudiar si s'afegeixen a la petició i acaben abandonant definitivament la segregació per sexe.