Collserola, el nou laboratori per adaptar els boscos als reptes climàtics del futur

El projecte LIFE CLIMARK s'emmarca en la promoció d'una eficient gestió forestal per mitigar els efectes del canvi climàtic

L'entorn forestal de Can Monmany
L'entorn forestal de Can Monmany | Cedida
S.B.
15 de febrer del 2022

El Parc Natural de Collserola ha estat un dels cinc escenaris escollits de Catalunya per portar a terme la prova pilot LIFE CLIMARK que pretén promoure una gestió forestal més eficient i efectiva per tal de mitigar el canvi climàtic i els seus efectes, la prevenció d'incendis i la conservació de la biodiversitat i dels recursos hídrics.

En el cas de Collserola, les intervencions es portaran a terme a dues finques de titularitat pública: Can Monmany (EMD de Valldoreix i Ajuntament de Sant Cugat) i Can Ferriol (Ajuntament de Sant Feliu de Llobregat, cedida a la cooperativa La Rural de Collserola); i a tres finques de titularitat pública ubicades als termes municipals de Sant Cugat i Cerdanyola del Vallès: Can Cussó, Can Ferrer i Bosc Gran de Can Major

En l'elecció de les finques, que comprenen un total de 40 hectàrees, s'han tingut en compte diferents elements com ser "punts estratègics" per la prevenció d'incendis forestals o de foment d'iniciatives agràries o de pastura. 

Entre d'altres, les tasques que es realitzaran seran la retirada parcial i selectiva d'arbres i sotabosc per disminuir la biomassa -especialment aquella fàcilment inflamable-; l'eliminació de competència als arbres més vitals per tal d'accelerar l'adaptació del bosc a condicions de sequera i millorar-ne la seva resistència en cas d'incendis; i conservar els elements claus per garantir la biodiversitat de l'espai. 

Amb aquestes intervencions, s'espera millorar el balanç de CO2 del bosc, optimitzar el consum d'aigua per part de l'arbrat i fer-lo més resilient en cas de grans focs forestals. 
 
El projecte LIFE CLIMARK: context i antecedents

En 25 anys, la biomassa forestal a Catalunya ha augmentat un 73% i els boscos són avui un 24% més densos ara que l’any 1990. Com a conseqüència del canvi global, la salut dels boscos ha disminuït, ha augmentat el risc d’incendis i ha afectat la provisió de serveis bàsics com l’aigua, amb una reducció de fins al 30% del cabal dels rius en 25 anys. Alhora, la biodiversitat també s’ha vist afectada per l’expansió del bosc, especialment la aquella que es troba vinculada a matollars i espais oberts.

En aquest escenari, la gestió forestal multifuncional desenvolupada pel projecte LIFE CLIMARK és clau alhora de contribuir en la mitigació del canvi climàtic i sobretot per a l’adaptació dels nostres paisatges a les noves situacions climàtiques. Més enllà de l’obtenció de productes de fusta i suro, gestionar un bosc pot ser necessari per prevenir incendis catastròfics o per augmentar la resistència de les masses forestals a períodes de sequera més llargs i pertorbacions més freqüents.

Amb l’objectiu de promoure una gestió forestal per a l’adaptació i la mitigació del canvi climàtic, l’any 2017 s’inicia el projecte LIFE CLIMARK, coordinat pel Centre de la Propietat Forestal (CPF) i amb participació de la Oficina Catalana del Canvi Climàtic (OCCC) i tres centres de recerca forestal: el Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya CTFC, la Universitat de Lleida i l’italià CNR-ISAFOM.

La primera fase del projecte ha servit per definir els Projectes forestals per a la mitigació i adaptació al canvi climàtic (PROMACC), projectes operatius promoguts des del territori, on s’identifiquen actuacions forestals que aporten beneficis en relació a la mitigació o adaptació al canvi climàtic, per a un paisatge concret. També s’ha elaborat una metodologia, consensuada amb experts, per poder quantificar aquests beneficis. El finançament d’aquests PROMACC es vol vehicular mitjançat un mercat voluntari de crèdits climàtics, on entitats i empreses poden finançar les actuacions en el marc de la seva responsabilitat social corporativa. Els crèdits climàtics van més enllà dels habituals crèdits de carboni, ja que inclouen, també, l’impacte de la gestió sobre el balanç d’aigua i la conservació de la  biodiversitat.

Aquesta segona fase consisteix en la posada en marxa de cinc proves pilot que serviran per avaluar cadascuna de les fases d’implantació del futur mercat de crèdits climàtics, de cara a la seva eventual posada en marxa a finals del 2022.

Les intervencions a Collserola i a quatre indrets més, Les Arenes (Vallès Occidental), Conca Segre-Rialb, (la Noguera i l’Alt Urgell), Serra de Miralles-Orpinell (l’Anoia) i Vall de Lord (Solsonès) serviran per avaluar cadascuna de les fases d’implantació del mercat de crèdits climàtics i, així, fer possible la seva eventual posada en marxa a finals d’enguany

El mercat de crèdits climàtics

El mercat de crèdits climàtics és un instrument pioner, en construcció, que permetrà posar al mercat els beneficis que genera la gestió forestal multifuncional, d’una manera certificada amb total transparència i visibilitat. Hi pot participar qualsevol empresa, organització o entitat que vulgui aportar el seu gra de sorra a la lluita contra el canvi climàtic i els seus impactes, tot contribuint a la millora del paisatge i a un territori actiu. La compra de crèdits climàtics genera valor ambiental i social i llocs de feina de qualitat al sector forestal català.