Collserola s'adapta al canvi climàtic

El projecte pilot preveu també feines per la prevenció d'incendis a la zona

La Masia de Can Monmany, Valldoreix
La Masia de Can Monmany, Valldoreix | Parc Natural.
A.M
09 de febrer del 2022
Actualitzat el 10 de febrer a les 17:31h
El bosc entre la masia de Can Monmany i el Puig Madrona a Valldoreix formen part d'un projecte pilot amb la voluntat d'adaptar-lo a les condicions de sequera recurrent i millorar-ne la resistència i la capacitat de resposta en cas d’incendi. En total són 10,2 hectàrees on es disminuirà el volum i continuïtat de la biomassa i es farà una promoció del creixement, que ha de donar com a resultat un bosc amb menys arbres i de major dimensió i vitalitat. La prova també es farà a Can Ferriol, de Sant Feliu de Llobregat, amb 3,8 hectàrees més. 

La intervenció també persegueix l’objectiu de conservar la biodiversitat forestal present i efectuar actuacions que l’afavoreixin. La tria de l’entorn de Can Monmany i el Puig Madrona per executar aquesta actuació s’ha determinat per ser aquest un Punt Estratègic de Gestió (PEG), considerat prioritari per a la prevenció i l’extinció d’incendis a la Serra de Collserola.

Una vegada enllestida l'actuació es preveu que en els pròxims 15 anys es millori el balanç de CO2 d’aquest bosc i s’eviti l’emissió de més de 7.000 tones CO2 a l’atmosfera, en cas d’incendi. També es rebaixarà el consum d’aigua per part de l’arbrat, ja que es mantindran arbres més grans i vitals, i es millorarà la capacitat d’acollir biodiversitat.

Aquests treballs -coordinats pel Centre de la Propietat Forestal i amb participació de la Oficina Catalana del Canvi Climàtic i la col·laboració de l’EMD-de Valldoreix i l’Ajuntament de Sant Cugat- són una prova pilot del projecte Life Climark, cofinançat per la Unió Europea.