La recollida selectiva al Vallès Occidental recupera més de 858 tones de residus tèxtils

D'aquesta manera, s'ha evitat la propagació de 5.236 tones de CO₂ a l'atmosfera

Operari de la formació recollint roba usada
Operari de la formació recollint roba usada | Cedida
L.T.
08 de febrer del 2022
Actualitzat el 09 de febrer a les 17:46h
La recollida selectiva al Vallès Occidental ha permès recuperar més de 858tones de residus tèxtils. Dit d'una altra manera, ha evitat la propagació de 5.236 tones de CO₂ a l'atmosfera. La tasca, portada a terme per part d'Humana Fundación Pueblo para Pueblo, té com a objectiu principal donar una segona vida a la roba rebutjada que sigui beneficiosa pel medi ambient.

Aquestes dades suposen un lleuger descens de l'1,2% en comparació amb les dades del 2020, quan es van recuperar 869 tones de residus. Tot i això, la responsable de l'àrea de Recollida d'Humana a Catalunya, Àgata Soler-roig, expressava que "estem molt agraïts per les donacions de la ciutadania, tanmateix, encara queda molt camí per recórrer".

Actualment, el 90% dels residus tèxtils no acaba en el lloc adequat. La recollida selectiva lluita contra aquesta dada, ja que per cada quilogram de roba recuperada s'evita l'emissió de 6,1 kg de CO₂, segons un estudi de la pròpia entitat. A més a més, la roba es pot reutilitzar en un 50% i reciclar en un 35%. Totes aquestes dades demostren la importància de dur a terme aquesta tasca.

Tanmateix, el 40% de la roba dels armaris no s'utilitza en tot un any. L'Agència de Residus de Catalunya (ARC) calcula que es generen anualment 166 tones de residus tèxtils a Catalunya; cada ciutadà en llença aproximadament 20 kg de mitjana, dels quals només es recupera una petita part.

Als beneficis ambientals cal afegir-ne els socials. En termes d'ocupació, Humana Fundación Pueblo para Pueblo genera un lloc de treball per cada 30 tones recollides. Així mateix, tots els recursos obtinguts per l'entitat es destinen a iniciatives socials. Concretament, a programes de desenvolupament a qui l'entitat anomena països del Sud, centrats en la formació de professors, l'impuls de l'agricultura o la lluita contra la Sida, entre d'altres.