Sant Cugat ofereix revisió bucal i de vista als ciutadans en risc d'exclusió social

L'Ajuntament ha signat un conveni amb la Clínica Universitària d'Ontologia (UIC) i el Centre Universitari de la Visió (UPC)

28 de gener del 2022
El conveni tindrà un vessant d'alt valor formatiu per als estudiants universitaris
El conveni tindrà un vessant d'alt valor formatiu per als estudiants universitaris | ACN

L'Ajuntament de Sant Cugat ha signat un conveni amb la Clínica Universitària d'Ontologia (UIC) i el Centre Universitari de la Visió (UPC) per tal d'oferir un servei de revisió bucal i de la vista per a ciutadans en risc d'exclusió social i que les seves necessitats bàsiques estiguin cobertes. 

"L'objectiu d'aquesta actuació és assegurar que persones amb pocs recursos tinguin accés a aquests serveis bàsics de salut que majoritàriament s'ofereixen en el sector privat", ha explicat la tinència d'alcaldia de Drets Socials, Núria Gibert. En aquesta línia, la cupaire apunta que la voluntat és arribar al màxim de santcugatencs possible que no puguin permetre's pagar aquesta atenció de "necessitats de primer ordre"

Així doncs, el consistori disposa de dues partides pressupostàries per cobrir les despeses d'aquestes col·laboracions: 20.000 euros anuals pels serveis de la UIC i 5.000 euros anuals pels serveis de l'UPC. Fins ara, més de 70 persones ja han fet ús d'aquest servei

Per la seva banda, tant el degà de la Facultat d'Odontologia de la UIC, Lluís Giner, com el degà de la FOOT-UPC, Joan Gispets, han celebrat la consumació d'aquest acord amb l'administració local que s'estava treballant des de fa més de dos anys. Ambdós degans han volgut reivindicar que aquest conveni és un pas important per avançar cap a l'equitat de les persones oferint una atenció de qualitat. A més, servirà també d'aprenentatge per als estudiants dels dos centres universitaris que tindrà un doble vessant d'"alt valor formatiu": practicar els seus coneixements acadèmics i sensibilitzar-los amb l'espectre de la població més necessitada. 

Quin servei s'ofereix?

L'Ajuntament ofereix els següents serveis a les persones en situació de vulnerabilitat social que siguin usuàries dels Serveis Socials municipals:

-  Clínica Universitària d’Odontologia (UIC Barcelona): revisió bucal gratuïta i, en cas que sigui necessari, qualsevol tipus de tractament a preu reduït. Les revisions s’ofereixen a la facultat que la UIC té a l’Hospital General de Catalunya (Sant Cugat). Des de l’inici de l’acord (3 de desembre 2021) s’han atès 16 persones.

Centre Universitari de la Visió (UPC): revisió visual, examen optomètric i, en cas que
sigui necessari, revisió oftalmològica. Tots aquests serveis s’ofereixen de manera gratuïta al Centre Universitari de la Visió (Terrassa). El conveni ja fa aproximadament un any que
està en marxa i des de llavors s’han atès 55 persones.

Tot i això, la tinència d'alcaldia Gibert ha volgut assenyalar que qualsevol ciutadà que es vegi amb la necessitat d'accedir a aquests serveis que es dirigeixi a Serveis Socials perquè es pugui valorar el cas. El conveni s'ha formalitzat per atendre a ciutadans des d'una "mirada àmplia" i l'únic requisit és estar empadronat a Sant Cugat