Cs salva els pressupostos de Valldoreix

El vocal taronja ha lliurat la seva abstenció després d'arrencar el "compromís ferm" del govern per aplicar bona part de les seves esmenes

Junts aconsegueix aprovar els pressupostos amb l'abstenció de Cs
Junts aconsegueix aprovar els pressupostos amb l'abstenció de Cs | EMD de Valldoreix
27 de gener del 2022
Actualitzat a les 20:27h

Junts per Valldoreix ha aconseguit tirar endavant el pressupost de 9,8 milions d'euros de l'any 2022 gràcies a l'abstenció clau de Cs. El vocal liberal, José Miguel García, ha lliurat el seu vot després d'arrancar un "compromís ferm" del govern local per aplicar bona part de les seves esmenes de cara als pròxims mesos. 

Així doncs, els pressupostos de la Vila s'han aprovat definitivament aquesta tarda a la Junta de Veïns de l'EMD. García ha defensat la decisió reivindicant la importància que s'acabin acceptant les seves esmenes aportades per "enriquir i millorar" els comptes valldoreixencs davant d'un context pandèmic i sense deixar passar l'oportunitat d'aprofitar la suspensió de la regla de despesa. No obstant això, ha alertat que vetllarà perquè aquesta promesa es compleixi. 

Per la seva banda, la vocal d'Economia, Elena Degollada, ha donat la seva paraula a Cs  d'incloure diverses d'aquestes esmenes a cop de modificacions pressupostàries a partir del mateix mes de febrer. Entre les que es veuen amb millors ulls s'hi troben: l'ampliació de la inversió en propostes relacionades amb l'emergència Covid-19, el suport al comerç local i el recondicionament de la plaça de Maria Sabater. També es comprometen a buscar subvencions per construir equipaments de cal·listènia i dotar de més recursos als agents cívics.   

Per altra banda, el bloc d'esquerres del plenari (ERC-MES, CUP-CP i PSC), malgrat reconèixer que són uns números "ben fets"- han reiterat el seu no lamentant la manca de polítiques socials, la pèrdua de confiança i el balanç "paupèrrim" de la gestió de govern dels darrers mesos. A més, la vocal socialista, Susanna Casta, ha carregat durament contra Ciutadans qualificant de "vergonyós" que presentin com a esmenes mocions ja aprovades per sessió plenària i critica una dinàmica de "mercadeig de vots" amb Junts. 

En el torn de rèplica, García s'ha abraonat contra la resta de formacions de l'oposició assegurant que es troben instal·lats en la tònica del "com pitjor, millor" prioritzant els interessos partidistes als dels valldoreixencs. En aquesta línia, ha emplaçat a les esquerres a "remar en la mateixa direcció fent aportacions constructives al pressupost". "És hora que es posin a treballar per Valldoreix", ha sentenciat. 

Una intervenció que els acusats han rebatut exposant que ells treballen per Valldoreix amb la presentació, ple rere ple, de mocions. 

Un pressupost tocat

Els comptes d'enguany ha vingut marcats per la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que tomba la fórmula de càlcul de l'impost de les plusvàlues i que ha obligat al govern de Valldoreix a rebaixar el pressupost. Així, l'any vinent l'EMD comptarà amb 9,8 milions d'euros, 800.000 menys que l'any 2021. 

D'acord amb l'estat actual, es preveu una despesa de 53.000 euros d'inversions. No obstant això, la vocal d'Economia, Elena Degollada, ha explicat que encara queda pendent el càlcul total del romanent de tresoreria que serviria per tirar endavant diversos projectes. Actualment l'EMD disposa de 3,5 milions d'euros, una xifra que podria incrementar-se fins als quatre milions d'aquí a finals d'any. 

Una altra novetat dels comptes és l'increment de la despesa en el capítol 1, el de personal, fins als 2,8 milions d'euros. Això es deu al fet que l'Entitat Municipal Descentralitzada incorporarà quatre places: un arquitecte a mitja jornada i un tècnic de gestió i dos agents cívics a jornada completa.