L'ull crític de la PAS: millores i «punts conflictius» dels Tres Tombs de Sant Cugat

Els animalistes lamenten haver tornat a ser intimidats i amenaçats per un participant de la rua

Imatge de la Rua dels Tres Tombs de Sant Cugat 2022
Imatge de la Rua dels Tres Tombs de Sant Cugat 2022 | PAS
25 de gener del 2022
Actualitzat el 26 de gener a les 16:32h

Com cada any, la Plataforma Animalista de Sant Cugat (PAS) va sortir al carrer aquest diumenge per analitzar i documentar el transcurs de la Rua dels Tres Tombs. Malgrat mostrar-se rotundament contraris a la celebració d'aquest tipus d'esdeveniments que "utilitzen els animals com a espectacle", mostren el seu compromís per intentar vetllar el màxim possible pel benestar dels equins i denunciar males praxis durant el seu desenvolupament.

En aquest sentit, la rua d'enguany estava marcada per l'aplicació del nou Protocol de Seguretat i Benestar Animal de la Federació Catalana dels Tres Tombs. Un document que recollia millores significatives que, en la seva implementació a Sant Cugat, es traduïen en un canvi del recorregut històric i en la contractació d'una veterinària amb experiència en èquids que supervisés tot el transcorregut de la ruta. 

En declaracions a NacióSantCugat, la portaveu de la PAS, Marta Guàrdia, ha celebrat aquestes passes endavant enfocades a garantir el benestar dels animals, però avisa que encara queden moltes coses a millorar.

Per exemple, malgrat que la ruta optava ara per carrers més amplis i amb paviments menys perillosos per als cavalls, encara van registrar punts conflictius. Un d'aquests seria el cas del tram del carrer de Valldoreix amb cantonada del carrer de Sant Antoni on es van produir diverses relliscades amb un angle de gir i inclinació que van suposar una dificultat per alguns carruatges creant "estrès i risc innecessari". Igual que amb el tram de la Rambla del Celler amb el carrer de Francesc de Moragas on es va formar una aglomeració de públic i carruatges amb una "evident falta de seguretat". 

Entre d'altres incompliments del protocol assenyalen: mal estat de transport d'èquids; salts pronunciats en la descarregada del transport de cavalls; la incorporació de cavalls a mitja rua sense control de papers ni accessos; nul·la distància de seguretat entre alguns carruatges i públic; guarniments en mal estat; ús de vares com a element dissuasori en casos no extrems; participació de carruatges amb rodes de goma; o la no retirada d'aquells cavalls que mostraven estrès, por, incomoditat o dolor. 
 

Imatge d'un cavall de la Rua dels Tres Tombs 2022 Foto: PAS


Per altra banda, més enllà del protocol, la PAS també va documentar altres "qüestions preocupants" més enllà del protocol com: participants que no duien la mascareta; una menor en un cavall sense casc; transports deficients amb cavalls que venien "de l'altre extrem de Catalunya"; o l'ús de guarniments "excessius" que, asseguren, dificultaven la mobilitat o feien massa soroll. Aviat publicaran un vídeo amb totes aquestes imatges.

Amenaces i intimidacions

A més a més, la plataforma ha tornat a denunciar que alguns dels seus voluntaris van ser víctimes d'"intimidacions i amenaces" per part d'un dels participants de la rua -la passada edició un genet també va intimidar-los-. Els animalistes ja van recórrer in situ a un responsable de l'Ajuntament i a la Policia per explicar i mostrar-los la incidència que ha quedat enregistrada. Actualment, els serveis jurídics de l'entitat estan valorant presentar una denúncia.

No obstant això, la PAS es mostra compromesa amb mantenir una actitud dialogant amb la Comissió de Festes de Sant Antoni Abat de Sant Cugat per tractar el desenllaç d'aquest cas. En aquesta línia, valoren "molt positivament "els canvis i millores introduïts enguany i esperen poder iniciar una etapa de treball conjunta amb tots els actors implicats per poder continuar afegint propostes per perfeccionar les properes edicions dels Tres Tombs. 

Endeclaracions a Cugat Mèdia, el regidor de Benestar Animal, Francesc Carol, ha valorat positivament el transcurs de la rua, tot i que mostrat el seu compromís per organitzar una futura taula de cara a millorar la celebració de la popular tradició de la mà de la PAS.