El preu de l'abstenció de Cs: l'única salvació dels pressupostos de Valldoreix

Els comptes de 9,8 milions d'euros pel 2022 de l'EMD necessiten la picada d'ullet d'almenys un dels vocals de l'oposició per poder tirar endavant

El nou vocal de Cs de l'EMD, José Miguel García, prenent posessió del càrrec
El nou vocal de Cs de l'EMD, José Miguel García, prenent posessió del càrrec | Sergi Baixas
25 de gener del 2022
Actualitzat a les 16:04h

El passat 2 de desembre, el govern de Valldoreix va aconseguir la preuada llum verda per tirar endavant l'aprovació inicial del pressupost de 9,8 milions d'euros per a l'any 2022; però ho va fer sobre la corda fluixa i gràcies a una delicada estesa de mà de Cs. Junts per Valldoreix ja no compta amb la majoria absoluta de la qual gaudia en anteriors legislatures i necessita, com a mínim, l'abstenció d'un dels vocals de l'oposició. El bloc d'esquerres (ERC-MES, CUP-PC i PSC) ja s'han posicionat en un no rotund; per tant, la salvació dels comptes de la Vila depenen únicament del regidor de Cs, José Miguel García.

I en una roda de premsa, els liberals han posat preu a aquesta abstenció. García reconeix que "no són els pressupostos que nosaltres hauríem fet", però emplacen al govern a que incorpori aquesta bateria d'esmenes que han presentat per tal de "millorar-los". L'objectiu és que donin resposta a les prioritats de la Vila creant-se un "marc sòlid de treball" mentre es dona joc a la suspensió de la regla de despesa de romanent de l'administració local que calculen en 3,5 milions d'euros

Així doncs, els taronges diversifiquen les seves esmenes en quatre grans blocs: mantenir el nivell d'inversió de l'any passat destinat a combatre els efectes de la pandèmia; ajudar al teixit comercial de la Vila augmentant la partida prevista en un 50%; dotar de més recursos materials als agents cívics; i donar sortida a les mocions aprovades per dotar d'equipaments a pràctiques esportives destinades, especialment, a la joventut.

Posant fil a l'agulla, enumeren: avançar en el projecte de la Centralitat; definir el finançament per tirar endavant la urbanització de l'avinguda Baixador; l'aparcament de Can Cadena; l'execució del complex esportiu de Can Badal; la restauració i protecció de la masia de Can Monmany i el Castell de Canals; incrementar la partida de manteniment general; i la instal·lació de sis càmeres de seguretat a la Vila, entre d'altres.

Des de Cs, no volen imposar al govern cap línia vermella que els inclinés a fer-los decantar per tombar els pressupostos, però sí que esperen que la "gran majoria" de les propostes siguin acceptades. En cas de ser rebutjades demanaran explicacions i valoraran si el resultat final els satisfà suficientment per donar llum verda als comptes presentats pel govern. De nou, la pilota valldoreixenca sobre la teulada taronja.

Un pressupost tocat

Els comptes d'enguany venen marcats per la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que tomba la fórmula de càlcul de l'impost de les plusvàlues i que ha obligat al govern de Valldoreix a rebaixar el pressupost. Així, l'any vinent l'EMD comptarà amb 9,8 milions d'euros, 800.000 menys que l'any 2021. 

D'acord amb l'estat actual, es preveu una despesa de 53.000 euros d'inversions. No obstant això, la vocal d'Economia, Elena Degollada, ha explicat que encara queda pendent el càlcul total del romanent de tresoreria que serviria per tirar endavant diversos projectes. Actualment l'EMD disposa de 3,5 milions d'euros, una xifra que podria incrementar-se fins als quatre milions d'aquí a finals d'any. 

Una altra novetat dels comptes és l'increment de la despesa en el capítol 1, el de personal, fins als 2,8 milions d'euros. Això es deu al fet que l'Entitat Municipal Descentralitzada incorporarà quatre places: un arquitecte a mitja jornada i un tècnic de gestió i dos agents cívics a jornada completa.