La Generalitat multiplica per sis el pressupost destinat a la prevenció d'incendis

A la finca de Torre Negra, colindant amb el Parc Natural de Collserola, la consellera Jordà ha presentat el nou pla 2022-2025

La consellera Jordà i l'alcaldessa Mireia Ingla durant l'acte de presentació a Torre Negra
La consellera Jordà i l'alcaldessa Mireia Ingla durant l'acte de presentació a Torre Negra | Sergi Baixas
13 de gener del 2022
Actualitzat a les 14:56h

El Departament d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya invertirà 72 milions d'euros en el nou pla de prevenció d'incendis 2022-2025 per preparar els boscos del país enfront els efectes derivats de l'emergència climàtica i als incendis de sisena generació. Aquest pla multiplicarà per sis el pressupost anual destinat a aquesta matèria, incrementant-se de 3 milions l'any 2021 a més de 18 milions d'euros per al 2022.

En una roda de premsa a la masia de Torre Negra de Sant Cugat, limítrof amb el Parc Natural de Collserola, la consellera Teresa Jordà ha alertat que els boscos ocupen el 60% del territori català i, actualment, són "més vulnerables que mai". En aquesta línia ha assegurat, per exemple, que la regió mediterrània s'escalfa un 20% més ràpid de la mitjana global i que en els pròxims anys es preveu que el nombre d'incendis forestals es dupliqui. "No és una opinió; és informació", ha remarcat.

"Hem de tenir el país preparat per evitar els incendis de sisena generació, caracteritzats per la seva propagació i els seus efectes devastadors", ha exposat Jordà. Així doncs, ha reivindicat la necessitat de posar en marxa el pla de prevenció "més ambiciós de la història de Catalunya" que pretén augmentar la partida pressupostària destinada a les tasques de gestió forestal amb una mirada a mig i llarg termini per protegir els ecosistemes i el benestar de la biodiversitat. 

Unes línies d'actuacions que tenen com a eix establir un mosaic agroforestal que faciliti l'extinció dels focs. La directora General d'Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi, Anna Sanitjas, ha enumerat els principals eixos del pla: la dotació d'infraestructura bàsica de prevenció d'incendis als anomenats Perímetres de Protecció Prioritària (PPP) -zones amb un gran risc d'incendi i amb una continuïtat de massa forestal-; línies d'ajuts econòmics per a actuacions estratègiques en terrenys de finques privades; el reforçament dels Grups Espacials de Prevenció d'Incendis Forestals (GEPIF) que passaran de tres a set, amb noves unitats al Priorat, Terra Alta, Anoia i Gironès; la modernització del material de les Agrupacions de Defensa Forestal (ADF); i més inversió pel manteniment de franges de protecció perimetral entre zones boscoses i urbanitzacions.

Amb la nova dotació es podrà actuar en totes les zones prioritàries del país diagnosticades pel govern: Prepirineu de Lleida, els massissos litorals de la Costa Central i la Costa Brava, les zones muntanya interior de Tarragona i Terres de l’Ebre i la Catalunya Central.

Actualitzacions tecnològiques
Per altra banda, també es desenvoluparà una nova APP mòbil per gestionar les activitats amb risc d'incendi forestal. El programa informàtic que es va posar en funcionament fa més de 10 anys ha esdevingut una eina important en la prevenció d’incendis amb més de 100.000 notificacions anuals entre comunicacions de crema i autoritzacions per fer foc, que ara s’actualitzarà.

Alhora, també es modernitzaran les eines de previsió del perill d'incendi forestal, incorporant la intel·ligència artificial, les fotografies de satèl·lit i els mapes de variables biofísiques i de cobertes, que permetran una major concreció territorial  i temporal dels diferents episodis de perill.

En clau local, l'alcaldessa Mireia Ingla ha reivindicat durant la trobada la importància de preservar els espais naturals del nostre entorn. "Sant Cugat és una ciutat bonica, saludable i verda amb una excel·lent qualitat de vida que de ben segur té relació amb la proximitat amb la Serra de Collserola", ha afirmat posant-se a disposició de la conselleria "amb tot allò que calgui" en aquesta matèria.