JxSTC reclama al tripartit que deixi d'amenaçar el «Model Sant Cugat»

La principal força de l'oposició reclama que els desenvolupaments urbanístics comptin amb el consens ciutadà i polític "mínim necessari"

Ragull Centre a Sant Cugat.
Ragull Centre a Sant Cugat. | Aj. Sant Cugat / Lali Puig
11 de gener del 2022
Actualitzat a les 17:05h

Junts per Sant Cugat (JxSTC) portarà una moció al primer ple ordinari de l'any per reclamar posar fre als futurs projectes de ciutat com el Ragull Centre o l'ecobarri de Ca n'Ametller. La principal força de l'oposició carrega contra el model urbanístic del tripartit que amenaça el "model Sant Cugat" implantat durant les últimes dècades.

En aquest sentit, els dos exemples esmentats presenten un "canvi d'orientació contraproduent" que trenca el model seguit fins ara d'entorns poc densos i enjardinats que, segons asseguren, "garanteix alts nivells de qualitat ambiental i sostenibilitat econòmica". A més a més, assenyalen que ambdós projectes s'han topat de front amb la negativa del veïnat. 

JxSTC considera que aquest tipus d'iniciatives són "complexes" i que requereixen d'un desenvolupament llarg que "es pot trobar tota mena d'entrebancs polítics, ciutadans i judicials". En aquesta línia, apunten que "existeix un risc molt alt, de fet quasi segur, que s’estiguin posant en marxa iniciatives que quedaran empantanades durant molts anys i que podrien impedir el desenvolupament d’iniciatives urbanístiques alternatives que podrien concitar més consens". 

Per aquest motiu, la formació municipal instarà al govern tripartit a "aturar de forma immediata" el projecte de Ragull Centre perquè "no té el mínim consens necessari" i també sol·licitarà "canviar el focus" per fer virar el projecte de l'ecobarri de Ca n'Ametller cap a un nou "Espai d'oportunitat de Sant Cugat" que resisteixi a la uniformització metropolitana". 

Reivindiquen que en 18 mesos es poden produir canvis al govern local per les eleccions municipals del 2023 que "aturarien o modificarien substancialment algunes de les principals iniciatives i que, per tant, no s'haurien d’haver posat en marxa en plenitud abans de saber-se que compten amb el consens ciutadà i polític mínim necessari". "La ciutadania té dret a saber si el govern preveu un Sant Cugat amb 125.000, 150.000 o 200.000 habitants i per què". 

Davant de tot plegat, JxSTC proposa als grups municipals treballar dins d'un "diàleg polític imprescindible i de participació ciutadana real" que garanteixin la viabilitat d'aquests projectes que s'estan plantejant actualment.