1 de 10
Coronavirus

El Govern finalment retornarà amb interessos les multes del primer estat d'alarma

El Departament d'Interior inicia des d'aquest dimecres el procés per retornar les 24.289 sancions que el TC va declarar il·legals, les quals s'hauran de reclamar individualment

Control policial, durant el primer estat d'alarma. | Martí Urgell
per Roger Tugas Vilardell, Barcelona, Catalunya | 29 de desembre de 2021 a les 12:24 |
Aquest article es va publicar originalment el 29 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Els catalans que van pagar alguna de les sancions vinculades al primer estat d'alarma de la pandèmia de Covid ja poden demanar que el Govern els retorni aquestes quantitats. El Departament d'Interior ha habilitat des d'aquest dimecres el procés per fer aquestes sol·licituds, després que el Tribunal Constitucional declarés il·legal aquell estat d'alarma i les multes que en van derivar. El retorn, però, finalment no serà tan sols del pagament abonat, sinó que inclourà també interessos que haurà d'afegir la Generalitat de les arques públiques.

El conseller d'Interior, Joan Ignasi Elena, va quantificar en 4 milions d'euros l'import de les sancions ja abonades, les quals van ser en total 24.289. La resolució per iniciar aquest procés declara els ingressos com a "indeguts", motiu pel qual, en la devolució, "s'haurà d'afegir a l'import corresponent l'interès legal dels diners meritat entre la data del pagament efectiu de la sanció i la data en què es proposi el pagament de la devolució de la sanció". Aquest interès per un cobrament indegut podria ser del 3,75%, segons han assenyalat alguns experts, a més de l'interès mateix generat entre la satisfacció de la sanció i el seu retorn.


Tot i això, només una part d'aquestes multes havien estat efectivament pagades, així que la resolució d'Interior les revoca totes, motiu pel qual aquells que les havien impugnat o no les havien pagat ja no hauran de fer-ho i els procediments queden arxivats. En concret, fa referència a l'incompliment de la prohibició de circulació entre el 14 de març i el 21 de juny de 2020.

Aquells que sí que van acatar la sanció i van fer l'ingrés corresponent han de comunicar les seves dades bancàries a Interior perquè aquest en faci el retorn. La petició és individual i s'ha de fer a través d'un formulari des de l'espai de tràmits del web del Govern, a partir d'aquest mateix dimecres. També es pot demanar a les oficines d'atenció al ciutadà, al registre del Departament d'Interior i als Serveis Territorials, sempre amb cita prèvia. Així, el Departament d'Interior no reintegrarà les quantitats automàticament sinó que haurà d'haver-hi una sol·licitud expressa i el retorn dels imports es farà després de les comprovacions i tramitació corresponents.


Segons ha concretat Interior en un comunicat, la majoria de sancions es van posar per circular per la via pública sense tenir el justificant que acreditava que el desplaçament corresponia a una de les activitats permeses; sortir a fer esport o a passejar fora de l'horari autoritzat o en grup quan no estava permès; sortir el pare i la mare amb un fill o bé el pare i la mare amb dos fills (en un moment en què les sortides es restringien a un fill acompanyat d'un progenitor); i consumir begudes en grup a la via pública.

El Tribunal Constitucional va anul·lar el primer estat d'alarma després d'un intens debat i per un ajustat resultat de sis magistrats a favor i cinc en contra. L'argumentació vencedora conclou que, per aplicar mesures com les limitacions de drets fonamentals com el de la circulació hauria calgut aprovar un estat d'excepció. El recurs d'inconstitucionalitat l'havia presentat Vox, qui també n'ha registrat un altre contra el segon estat d'alarma, el qual encara està pendent de sentència per part de l'alt tribunal.


Altres notícies que et poden interessar

​​​​​​

 

Participació