Estocada final al Catalonia Innovation Triangle

El consorci per a la promoció econòmica de l'Eix B-30 desapareix després de sis anys d'inactivitat i sense haver-se assolit cap dels seus objectius

Cartell del Catalonia Innovation Triangle a Sant Cugat.
Cartell del Catalonia Innovation Triangle a Sant Cugat. | Cedida
23 de desembre del 2021
Actualitzat a les 17:29h

Estocada final al consorciper a la promoció econòmica de l'Eix B-30 entre Sant Cugat, Cerdanyola i Rubí, també conegut com el Catalonia Innovation Triangle (CIT). Durant el ple de desembre d'aquesta tarda, l'Ajuntament de Sant Cugat ha aprovat majoritàriament (amb únicament l'abstenció de JxSTC) la ratificació de la dissolució definitiva d'aquest organisme. Una decisió consensuada que arriba sis anys d'inactivitat després d'engegar el projecte i sense haver-se assolit cap línia de treball. Els actius romanents passaran a parts iguals als tres ajuntaments i suposarà un ingrés de més de 100.000 euros per a cada ajuntament. 

Durant el debat plenari, el regidor de JxSTC, Carles Brugarolas, ha lamentat que aquesta iniciativa que millorava el posicionament i la dinamització del territori "ens l'hem carregat" en no dotar-la dels recursos suficients. En aquest sentit, ha lamentat la pèrdua d'oportunitats que això suposa i la "desaparició de l'impuls conjunt" d'aquesta àrea del Vallès.

En el torn de resposta, la tinència d'alcaldia d'Economia, Pere Soler, que va qualificar la decisió en el seu moment d'"encertada", ha compartit parcialment la diagnosi de Brugarolas i reconeix que ell mateix va intentar "revifar-lo" en els darrers anys malgrat acabar resultant "impossible". No obstant això, el socialista assegura que malgrat tot aquest impuls no ha desaparegut i reivindica que Sant Cugat continua sent un pols econòmic "atractiu"

Així doncs, el pla estratègic per reactivar aquesta zona de la B-30 finalment no s'implementarà, ja que durant la seva vigència no ha servit per articular els seus objectius com ara la integració dels agents econòmics de la comarca. Sense estructura pròpia ni calendari, no s'han pogut desenvolupar els programes fixats en els seus estatuts.

Cal recordar que les aportacions econòmiques dels tres ajuntaments van congelar-se des de fa anys, derivant en una activitat econòmica i de moviments fiscals nul·la. Aquest fet va provocar que la Sindicatura de Comptes de Catalunya alertés a Sant Cugat -la ciutat més gran de les tres- que: o s'arreglava la situació econòmica de balanços del CIT o l'Ajuntament deixava de percebre la subvenció del Fons Català de Cooperació que representa uns 300.000 euros.

Davant d'aquesta amenaça, la tinència d'alcadia d'Hisenda, Pere Soler, qualifica la decisió d'encertada. "En aquests moments el consorci suposava un greuge per a la ciutat, afectant directament sobre el pressupost i amb la mirada atenta de la Sindicatura de Comptes que veia en la inactivitat de l'organisme una irregularitat"; podent-se, diu, arribar a bloquejar altres subvencions provinents de la Generalitat.