Sant Cugat compra Torre Negra per 2,8 milions d'euros

Una finca de 85 hectàrees de terrenys agrícoles i forestals amb l'edifici fortificat del segle XII

La masia de Torre Negra
La masia de Torre Negra | Adrià Costa
23 de desembre del 2021
Actualitzat a les 18:35h
L'Ajuntament de Sant Cugat compra la masia i els terrenys de la finca de la Torre Negra amb el vot a favor de totes les formacions polítics menys l'abstenció de Cs. El ple de desembre ha acabat de donar llum verda a l'oferta dels 2,8 milions d'euros que els propietaris, la família Rabadà, van oferir al consistori perquè l'immoble històric passés a mans de l'administració local. El dia 31 de desembre, es farà l'entrega de les claus davant del notari.

En paraules de l'alcaldessa Mireia Ingla, "un símbol de la ciutat amb un alt valor històric i patrimonial on els santcugatencs podran gaudir de la masia i del seu entorn privilegiat". El futur ús de l'espai encara està per determinar i el tripartit ho farà públic pròximament. 
 
La família Rabadà ja va assegurar en el seu moment que estan "molt feliços" i que valoren molt positivament l'"entusiasme" de l'equip de govern per l'adquisició de l'espai. Expliquen que tanquen una etapa, però que s'obre una altra "on surt guanyant la població de Sant Cugat" i "Torre Negra tindrà la fama que es mereix". Confessen que durant els últims anys, la finca ha cridat l'atenció d'altres compradors, però que van descartar perquè no coneixien l'interès patrimonial i històric de l'espai. A NacióSantCugat, vam entrevistar-los pocs dies després de fer-se pública aquesta voluntat.

La història de Torre Negra

Torre Negra, amb gairebé mil anys d'història i considerada Bé Cultural d'Interès Nacional, va ser propietat del Monestir de Sant Cugat fins que el 1842 a causa de la desamortització dels béns eclesiàstics va ser subhastada i venuda a la família Rabadà per més de dos milions de rals.

Erigit com a castell, està inclòs en la revisió del Pla Especial de Protecció del Patrimoni arquitectònic i Catàleg de Sant Cugat -aprovat definitivament el 2008 per la Comissió Territorial d'Urbanisme de Barcelona- com a segon Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN), darrere del Monestir, amb el màxim grau d'interès i de protecció. 

Com a una de les "principals portes d'accés" al Parc de Collserola, els propers mesos l'Ajuntament elaborarà una proposta de gestió dels espais agroforestals de la finca per assegurar-ne el seu manteniment i qualitat paisatgística a més d'una proposta dels possibles usos culturals, mediambientals, educatius i socials de l'edifici de la Torre Negra.