Per què Carmela Fortuny ha fet un pas al costat? Els motius de la retirada d'una «forta» alcaldable

La líder i portaveu de JxSTC s'explica a NacióSantCugat després d'abandonar la carrera a l'alcaldia de Sant Cugat

La portaveu de JxSTC, Carmela Fortuny
La portaveu de JxSTC, Carmela Fortuny | TW
17 de desembre del 2021
Actualitzat a les 15:39h

Des de fa mesos que a Can JxSTC s'estan veient les conseqüències d'un terratrèmol polític que qüestionava el lideratge de l'exalcaldessa i líder de l'oposició a Sant Cugat, Carmela Fortuny. La setmana passada, la portaveu de la formació i vicepresidenta de la Diputació de Barcelona explicava en un comunicat que abandonava la carrera a l'alcaldia com a representant de Junts. Però com s'ha arribat fins aquí? Què ha passat portes endins? En una conversa amb NacióSantCugat, mirem de trobar-hi respostes.

Tot es remunta a abans de l'estiu. Fortuny ja feia dos anys que treballava amb ímpetu des de l'oposició per recuperar aquella alcaldia que el tripartit va arravatar-li als hereus de l'espai convergent després d'haver governat la ciutat ininterrompudament durant 32 anys. En aquest context, arriba el mes de juny i Fortuny, en un acte al Parc Ramon Barnils de valoració de l'equador del mandat, mostra el seu compromís per revalidar la seva candidatura i lluitar per tornar a asseure's al capdavant del consistori. 

I és aleshores quan comença a trontollar tot. De cop i volta, dintre de les seves files, dos regidors li van traslladar la seva predisposició per presentar-se a les primàries del partit. Josep Maria Vallès i Carles Brugarolas, que formaven part d'una llista cosida per ella mateixa que escapava de les lògiques tradicionals per prioritzar la creació d'un equip transversal i ple de figures independents, comencen a fer ombra de manera inesperada als somnis de revalidació de Fortuny. A partir d'aquell moment, en un silenci eixordador mentre intentava salvar els mobles, la santcugatenca adoptaria un perfil baix com a senyal de respecte als seus companys davant del gir de guió.

"Em va saber greu", reconeix l'exalcaldessa. I és que durant els mesos posteriors, la líder de JxSTC va intentar de totes les maneres reconduir la situació per presentar una llista conjunta sota el seu lideratge; "però no me'n vaig sortir". Fortuny confiava a poder redreçar el galliner partint del "pragmatisme" i el seu "lideratge fort" que l'havien portat a guanyar les eleccions municipals i que confiava a tornar-ho a fer millorant resultats. "La meva fórmula era la guanyadora", assevera mentre fa esment que segurament hauria fet falta "generositat" dels altres dos postulats per prioritzar el bé del partit i de la ciutat. 

Tot i això, al no ensortir-se'n i en un "exercici d'honestedat" després que Vallès i Brugarolas formalitzessin públicament la seva voluntat de concórrer per l'alcaldia, decideix fer una passa al costat. "Les meves energies les vull dedicar al bé de Sant Cugat; no a competir amb els meus companys", sentencia remarcant el seu "compromís inequívoc" amb JxSTC i amb la ciutat. Per aquest motiu, i amb la voluntat d'interferir el mínim possible en la unió i cohesió de la secció local després que la seva proposta no prosperés, assegura que decideix renunciar a la cursa per a les municipals amb discreció i continuar treballant pel partit i el municipi des d'un segon pla fins al 2023 mentre posa el seu càrrec a disposició del partit

Una decisió important que l'ha portat a replantejar-se el seu futur en la política que, diu, qualifica de "transitòria". "Jo sempre vaig dir que sortiria de la política. Després de 14 anys, potser ha arribat el moment", relata explicant que a la millor podria tornar a la seva professió anterior com a pedagoga i logopeda. No obstant això, queda molt de temps i tot és "incert" i qualsevol oferta que rebés fins aleshores, "s'estudiarà". 

Pel que fa a com queda el partit local, argumenta que tot es veurà després de l'aprovació del reglament per a celebrar les primàries el pròxim dia 15 de gener. "Fins aleshores encara poden passar moltes coses, inclús que es pogués presentar un tercer candidat", augura misteriosament. Sigui com sigui, dels dos noms que actualment estan sobre la taula, Fortuny no es vol mullar. Reitera que el que calia era una "candidatura conjunta i potent" sota el seu nom i davant de l'escenari actual, prefereix guardar silenci. Tot i això, apunta que al guanyador li podria traspassar la torxa de portaveu abans de les eleccions.

Sobre els futurs pactes de cara al 2023, la vicepresidenta de la Diputació remarca que li agradaria governar plegats amb ERC com a dues forces independentistes potents, tal com confiava que succeís abans de la consolidació del tripartit. Per altra banda, pel que fa a una possible aliança prèvia amb el nou espai convergent liderat per Chacón que aplegaria al PDECat, Convergents, Lliures i la Lliga, Fortuny també advocaria per sumar forces d'acord amb les directrius nacionals; malgrat que veuria amb millors ulls la transició d'aquests noms sota les sigles de Junts.