El Govern xifra en 20 milions el cost mínim dels desperfectes de la llevantada

L'executiu farà costat a tots els municipis que vulguin demanar la declaració de zona catastròfica

L'illa de Buda, al Delta de l'Ebre, després del temporal.
L'illa de Buda, al Delta de l'Ebre, després del temporal. | ACN
24 de gener del 2020
20 milions d'euros. Aquest és el primer càlcul que fa el Govern dels desperfectes del pas de la llevantada Gloria per Catalunya. És, però, una xifra insipient, ja que tot just ha començat aquest divendres al matí l'anàlisi de les conseqüències del temporal, tal com ha anunciat la portaveu de l'executiu, Meritxell Budó, en roda de premsa.

Segons dades oficials, Gloria ha afectat, com a mínim, la meitat de pobles i ciutats de Catalunya. Malgrat voler esperar a un estudi més complet i precís, el Govern qualifica de "molt importants" les afectacions a tot el territori. Budó ha situat les institucions en un escenari "post-episodi" que caldrà fer bé. És per això que ha demanat coordinar la resposta amb l'Estat i totes les administracions locals.

La xifra de 20 milions, que segurament augmentarà amb el pas dels dies i setmanes, l'ha donat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet. Aquesta quantitat és el pressupost que caldrà invertir per reparar els danys en els ports de la Generalitat (no inclou els de Barcelona i Tarragona), el litoral i les carreteres. En concret, Calvet ha detallat que les actuacions als ports requeriran uns 6 milions d'euros i les que s'han de fer a les platges, uns 15 milions, per a reposar sorra i arreglar els passejos marítims o camins de ronda, entre d'altres.

Pel que fa al sistema ferroviari, ha explicat que també caldran cinc milions per solucionar l'esfondrament dels ports a la línia ferroviària que uneix Blanes i Malgrat. Ha reconegut que l'actuació no serà refer els ponts com estàvem sinó construir-los d'una manera diferent per si es tornen a repetir temporals com el d'aquests dies.

Calvet ha explicat que s'hauran de fer servir els fonts de contingència per pagar aquestes reparacions però ha reconegut que si aquests s'esgoten "algunes actuacions ordinàries dels departaments s'hauran de reprogramar per a més endavant". Ha afegit que la cua d'obres que hi ha actualment "s'allargarà una mica més" per destinar els recursos "a l'emergència".

Actuacions al Delta

Calvet ha reconegut que una de les zones més afectades ha estat el Delta de l'Ebre, on caldran fer "moltes actuacions". Ha valorat que no només per solucionar els desperfectes sinó per prendre mesures que permetin que no es repeteixi una situació com la d'aquests dies. Entre d'altres, ha apuntat a solucionar el canal perimetral, establir un sistema de bombeig o fins i tot estudiar mesures imaginatives com un sistema inflable que pugui protegir el Delta davant de l'embat de la mar.

En números, ha explicat que només la defensa del canal perimetral requerirà entre 5 i 6 milions d'euros, crear un sistema de bombes en algunes zones, entre 1,5 i 2 milions, i reparar-ne l'actual un milió més per al bombament. Calvet ha dit, però que aquestes actuacions no les ha de finançar exclusivament la Generalitat sinó també l'Estat i la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre.

Danys milionaris a Barcelona

Aquest divendres també ha fet balanç del pas del temporal l'Ajuntament de Barcelona. Ada Colau ha xifrat els desperfectes en 12 milions d'euros i ha demanat treballar conjuntament amb altres municipis per demanar a l'Estat que aprovi la declaració de zona catastròfica.

En aquest sentit, la portaveu Budó ja ha anunciat que el Govern donarà tot el suport que calgui als municipis que vulguin sol·licitar la denominació de zona catastròfica. L'executiu acompanyarà les administracions locals en tots els tràmits burocràtics, sovint molt densos.

Un episodi que serà estructural

El Govern també ha advertit aquest divendres que els episodis meteorològics d'extrema gravetat com el Gloria ja han deixat de ser puntuals i que, "malauradament", cada vegada seran més freqüents i "generalitzats". "Estem davant d'un canvi de paradigma", ha alertat Budó.

És per això que l'executiu de Torra vol "replantejar protocols" amb l'objectiu d'arribar a ser capaços de donar una "resposta estructural" a l'emergència climàtica irreversible.