JxSTC busca unitat per blindar el català i eliminar l'exclusió digital

La formació local reclama una resposta conjunta davant el nou embat jurídic contra la immersió lingüística de l'escola catalana

13 de desembre del 2021
Actualitzat el 23 de desembre a les 19:11h
Una manifestació a la plaça Sant Jaume a favor de la immersió.
Una manifestació a la plaça Sant Jaume a favor de la immersió. | Jordi Borràs

JxSTC buscarà el màxim consens entre les formacions polítiques de Sant Cugat per blindar el català davant el nou embat jurídic dels darrers dies contra la immersió lingüística de l'escola catalana. Amb una moció treballada inicialment de la mà amb ERC, PSC i la CUP; finalment els anticapitalistes són els únics que, a hores d'ara, signen la moció conjunta. Per altra banda, els republicans i socialistes s'haurien despenjat durant les últimes hores malgrat la presentació d'esmenes per ambdós partits en el transcurs de negociacions.

Així doncs, es tracta d'un consens, a hores d'ara, inexistent -sumant el rebuig de Cs-, que la portaveu de JxSTC, Carmela Fortuny, confia que s'acabi produint abans de la celebració del ple de desembre després que s'ho hagin "repensat" amb l'objectiu compartit d'anar plegats en la defensa de la situació actual d'emergència lingüística a partir del manifest de Som Escola.

El text de la moció recull el rebuig de les sentències judicials que "posen en perill la immersió lingüística a Catalunya" i el compromís de lluitar per la defensa del foment, protecció i impuls de la llengua catalana davant la "imposició" d'utilitzar com a llengua vehicular el 25% del currículum educatiu en castellà.

La moció també insta a la Generalitat i a la resta d'administracions públiques, inclosos els Ajuntaments, a impulsar iniciatives per revertir l'actual tendència a la baixa de l'ús del català consolidant ofertes d'aprenentatge

També s'insta a la creació d'una taula de foment de l'ús social del català amb representació de formacions polítiques i entitats per determinar mesures que efectuï el govern local a la ciutat mentre s'advoca per adoptar "totes les mesures necessàries" per garantir la preservació del "model d'èxit de la immersió lingüística". 

L'ombra digital
Durant el proper ple, JxSTC també presentarà una altra moció per eliminar l'escletxa digital i que ningú "es quedi fora". En aquest sentit, la regidora Sandra Casat ha exposat la proposta d'impulsar un pacte local de la mà d'entitats per a la millora de l'accés, l'ús i l'aprofitament digital que eviti situacions d'exclusió a la ciutat. 

Amb aquest objectiu, es planteja fer una diagnosi actualitzada de l'estat de la ciutat per avaluar on hi ha un major impacte al municipi i poder dissenyar una política de recursos efectiva; tot i reconèixer ja l'"esforç" que s'està fent des de l'Ajuntament.