1 de 10
Ple municipal

​Cs reclama eliminar la taxa de CO2 i que es retorni al contribuent l'import ja cobrat

El partit taronja considera injusta la nova càrrega de la Generalitat i demana a l'Ajuntament de Sant Cugat pressionar per deixar-la sense efecte

Vehicles a la C-58 | Gala Espín
per Y.C., Terrassa, Catalunya | 13 de desembre de 2021 a les 17:28 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 13 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Cs ha anunciat la presentació d'una moció -que serà debatuda en el proper ple ordinari de desembre- amb la qual pretén que l'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix pressionin a la Generalitat de Catalunya per deixar sense efectes la nova taxa de CO2. El partit liberal demana, a més, que l'Agencia Tributària de Catalunya retorni les quantitats ja ingressades amb aquest concepte.

L'impost, que des de setembre va iniciar el període de pagament, fa tributar a les persones titulars d'un vehicle (turisme, furgoneta i motocicleta) amb domicili fiscal a Catalunya el 2020 o sense residència fiscal, però que tinguin un establiment, sucursal o oficina i vehicles registrats en el mateix curs. L'impost s’implanta amb intenció d’incentivar la reducció d’emissions de CO2.


El portaveu municipal, Aldo Ciprian, manifesta que la ciutadania i nombroses plataformes locals han rebutjat aquesta mesura, considerant que és prioritari buscar un altre tipus de solucions mediambientals que no gravin els ciutadans enmig d'una crisi econòmica, social i sanitària com la que estem vivint". 

"L'impost al CO2 no és un impost verd, no està ben dissenyat, no és equitatiu, no és progressiu ni just perquè no incentiva una menor contaminació; mentre penalitza les famílies d'ingressos més baixos que no poden canviar-se el vehicle ni tenen alternativa de transport", assegura Ciprian criticant l'afegit de la implementació de la ZBE que impedeix, tot i pagar el citat impost de CO2 la mobilitat a molts conductors.


De fet, la moció de Ciutadans recull com l'impost sobre vehicles de tracció mecànica no guarda cap correlació entre la quota a pagar i la contaminació dels vehicles, ja que es pagarà el mateix amb independència dels quilòmetres recorreguts o combustible utilitzat.

Per als taronges, no és moment de carregar d'impostos a la població que ja està patint amb la crisi econòmica arran de la pandèmia actual. "Estem en un context en el qual ha caigut en picat la renda de les famílies, els autònoms i empreses tenen nombroses dificultats, l'atur se situa en el 14% i el PIB s'ha contret un 9%, no és moment de nous impostos". Per aquest motiu, el partit liberal insta al consistori que es posicioni al costat de la ciutadania i pressioni per declarar extingida l'obligació tributària.

 

Participació