La pionera intel·ligència artificial d'una start-up de Sant Cugat, clau per a l'estalvi d'energia

El projecte de Dattium permet optimitzar la presa de decisions i millorar així l’eficiència de les instal·lacions industrials

L'equip de Dattium (Sant Cugat)
L'equip de Dattium (Sant Cugat) | Cedida
S.B.
13 de desembre del 2021
Actualitzat a les 11:16h

La start-up santcugatenca Dattium ha desenvolupat un sistema basat en intel·ligència artificial que ajudaria a estalviar fins a un 10% d'energia a la indústria siderúrgica. A través d'algoritmes, el programa permet analitzar en temps real diversos paràmetres de producció i transformar aquestes dades en informació per tal de prendre decisions que ajudin a millorar l’eficiència de les empreses. 

Aquest sistema que es fonamenta en un conjunt de sensors que s'instal·len a la maquinària de la planta de producció, és capaç de localitzar precoçment errors, conèixer la vida útil restant dels components o determinar la causa d'una anomalia.

Gràcies a aquesta tecnologia, les companyies siderúrgiques podrien gaudir d'un important estalvi energètic i reduir les seves emissions de CO2. Segons el cofundador i CEO de Dattium, Daniel Zurita, "en el cas d'una acereria, una reducció del 5% de l'energia equivaldria al consum energètic de gairebé 5.000 habitatges l'any i la reducció de 4.750 tones de CO2 anuals". "Som pioners a adaptar les tècniques de la intel·ligència artificial per a la problemàtica específica de la indústria", ha remarcat. 

La idea de la start-up va néixer d'una línia d'investigació de la Universitat Politècnica de Catalunya, que l'any 2023 va començar a fer recerca sobre les aplicacions de la intel·ligència artificial a la indústria conjuntament amb IThinkUPC

 
Dattium ha participat en la IX edició del programa d’acceleració Empenta impulsat per ACCIÓ –l’agència de la Generalitat de Catalunya per a la competitivitat de l’empresa, depenent del Departament d’Empresa i Treball–, conjuntament amb Esade Creapolis, Esade i l’Ajuntament de Sant Cugat, amb l’objectiu d’accelerar el creixement d’empreses que es troben en fases inicials per tal que els seus productes arribin al mercat i trobin finançament.