Les trampes que «embogeixen» els senglars de Collserola

Investigadors han posat de manifest la singular i preocupant evolució del comportament "vandàlic" d'aquests mamífers a Collserola

Un senglar amb un dels paranys de l'estudi
Un senglar amb un dels paranys de l'estudi | Consorci de Collserola
Sergi Baixas
10 de desembre del 2021
Actualitzat el 14 de desembre a les 20:05h

El Consorci del Parc Natural de Collserola lamenta que els senglars semblen "haver-se tornat bojos" adoptant comportaments "vandàlics" quan topen amb artefactes humans. Aquesta és la conclusió a la qual s'ha arribat després de la "interferència creixent" d'aquests animals en el transcurs d'un estudi coordinat amb el Museu de Ciències Naturals de Granollers que es realitza des de l'any 2008.

Es tracta d'una investigació sobre petits mamífers que es du a terme mitjançant paranys de captura en viu per analitzar el seu seguiment poblacional. No obstant això, en els darrers anys, cada vegada que s'ha instal·lat la parcel·la de mostreig, els senglars l'han destrossat. Per quin motiu? Segurament pel "premi"  que es localitza a l'interior de l'esquer: una petita mandonguilla de farina amb tonyina. 

El nombre de paranys inutilitzats ha estat tan elevat que podria generar biaixos en les estimacions científiques. Per aquest motiu, i per tal de prosseguir amb la investigació, ha estat necessari dissenyar un sistema de protecció dels paranys mitjançant unes carcasses metàl·liques clavades a terra amb piquetes d'uns 40 cm de llargada. 

En el treball, que ha donat peu a una comunicació científica, s'ha comparat l'afectació d'aquest comportament dels senglars de Collserola amb altres sis parcs de la Diputació de Barcelona (Montseny, Montnegre-Corredor, Sant Llorenç del Munt, Serra de Marina, Serralada Litoral i Garraf. En la comparativa s'ha pogut observar que la incidència d'aquests atacs en la resta d'espais ha estat mínima, malgrat que en algunes d'aquestes zones hi hagi encara més densitat de senglars que a la serra collserolana.

Així doncs, s'arriba a la conclusió que el major contacte periurbà de Collserola ha provocat que els animals associïn la presència d'elements humans amb oportunitats d'alimentació. En aquest sentit, cal recordar que està prohibit donar menjar als porcs senglars i que, en cas de topar-te amb un, així has de reaccionar