Una gran esllavissada a Terrassa provoca alteracions en el servei de FGC

Els Bombers s'han desplaçat fins al lloc dels fets per avaluar els danys abans de començar a retirar el material

FGC
FGC | Gala Espín
Sergi Baixas / Anna Mira
03 de desembre del 2021
Actualitzat el 04 de desembre a les 10:18h
Incident greu però sense ferits als Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC). La circulació de trens entre Les Fonts i Terrassa-Rambla (S1) està aturada des d'ahir a les 16.30 h de la tarda a causa d'una gran esllavissada a la Rambleta del Parc Alegre, a l'entrada de la capital vallesana. S'han habilitat autobusos alternatius per cobrir el tram que ha quedat inoperatiu ja que encara no es pot preveure quan es restablirà el servei. La resta de la línia entre la resta d'estacions, s'efectua en tren.
 Es tracta d'un esfondrament a la sortida del túnel que surt de Terrassa direcció les Fonts on ha cedit el talús lateral i tones de terra han ocupat les vies. Segons ha pogut saber aquest mitjà, malgrat no haver-se produït danys personals, al llarg de la tarda s'han hagut de desallotjar diversos trens parats a la línia S1 amb gent a l'interior. Un a la parada de Vallparadís i l'altre a les Fonts, però tothom ho ha fet pel seu propi peu. 

Caminant per les vies
Sílvia Sánchez, una usuària dels ferrocarrils que ha viscut els fets des de primera línia, relata a LaTorre que el conductor els havia avisat per megafonia que davant seu tenia l'esfondrament. Després de dues hores aturats i amb el tren fent marxa enrere durant un tram, Sánchez explica que han acabat baixant i s'han posat a caminardurant "una bona estona" per sobre les vies fins a arribar a l'estació de Les Fonts.

Els Bombers s'han desplaçat fins al lloc dels fets per avaluar els danys i assegurar la zona, abans de realitzar qualsevol intervenció per evitar "sobreaccidents". El cap de la intervenció de Bombers, Claudi Gallardo, ha exposat l'afectació provocada per la caiguda de 20 metres lineals de mur d'aproximadament 7 metres d'alçada. Actualment, s'està valorant sobre com procedir de la mà de FGC i tècnics de l'Institut Cartogràfic de Catalunya. No han volgut aventurar tempos, malgrat que tot apunta que la restitució del servei anirà per llarg.
 

Imatge del lloc dels fets acordonat Foto: Anna Mira


De fet, ha quedat interromput tot el servei de la S1 fins a Sant Cugat per l'afectació de la catenària i tampoc funcionen els FGC per dins de Terrassa. A més a més, el mur, en caure, ha arrencat cables i part de la infraestructura ferroviària.

En un comunicat aquest vespre la Generalitat ha informat que FGC treballa per restablir el tram entre Sant Cugat i Les Fonts i obrir-lo les pròximes hores. D'una altra banda, també es treballa per posar de nou en funcionament el servei de trens entre les estacions de la ciutat. De moment, però, entre Les Fonts i Terrassa Rambla es mantindrà el servei de bus alternatiu fins que la zona estigui plenament operativa. 

Per la seva banda, la policia ha acordonat la zona i ha tallat un carril de la Rambleta de Pare Alegre per precaució. En una roda de premsa, la tinència d'alcaldia de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares, que estan inspeccionant el terreny i resten a l'espera dels tècnics de la Generalitat abans de començar a resoldre la incidència. No han dit previsió. 

La setmana passada es van registrar força acumulació d'aigua per les pluges i pocs mesos es van tallar els arbres que cobrien aquesta zona. Tot són possibles hipòtesis que ara caldrà estudiar per determinar les causes de l'esllavissada.