Cultura

«Pedra i Sang» recupera la Sala Capitular del Monestir pel seu 20è aniversari

L'any passat la tragicomèdia musical es va haver de traslladar al Teatre-Auditori per la Covid

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 1 de desembre de 2021 a les 12:24 |
Imatge de la roda de premsa per la presentació de la nova edició de Pedra i Sang | Sergi Baixas
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 de desembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La tragicomèdia musical Pedra i Sang recupera la Sala Capitular del Claustre del Monestir i celebrarà, ara sí que sí, el seu 20è aniversari entre les parets del recinte eclesiàstic. L'any passat l'obra es va haver de traslladar al Teatre-Auditori per raons de seguretat arran de la pandèmia i en un format excepcional de lectura dramatitzada


Així doncs, l'assassinat de l'abat Biure al Monestir durant la missa del gall de 1350 tornarà a representar-se al seu lloc d'origen amb més força que mai. Un musical autòcton d'un dels capítols més foscos de Sant Cugat on Església i noblesa lluiten per una herència. Enguany, com a novetats en el repartiment, Joan Berlanga prendrà el relleu de Carles Martínez com a Rei Pere III i el personatge de "nena" s'ha d'actualitzar amb Martina Ferlauto per qüestions d'edat, tal com ha explicat aquest matí la directora teatral Dolors Vilarasau en una roda de premsa. 

Per la seva banda, l'autor de l'obra Josep Maria Jaumà ha volgut rememorar tot l'esforç i il·lusió que s'ha invertit perquè aquesta tiri endavant amb un emotiu record per tots aquells que ja no hi són. Tanmateix, ha relatat el seu somni que Pedra i Sang "arribés més enllà de Sant Cugat i esdevingués un punt de referència de cara al país"; una visió que veu possible amb la consolidació d'una xarxa de municipis que impulsin les seves arrels locals amb un teixit d'espectacles autòctons


Enguany s'han programat vuit funcions -dues prèvies i sis de pagament-. El dia 22 de desembre serà a les 19 h i a les 22 h; el 25 a les 20 h; el 26 a les 20 h; el 27 a les 19 i a les 21.30 h; i el dia 28 a les 19 h i a les 21.30 h. El preu de l'entrada és de 15 euros, malgrat que hi ha una promoció de 12 euros per a les primeres vint entrades de cada sessió comprades al web www.pedraisang.cat. També es podran comprar de manera presencial a la Casa de Cultura. 

Per altra banda, aquest 20è aniversari també coincidirà amb la presentació de la novel·la del crític d'arts escèniques santcugatenc Eduard Jener: "Assassinat a la Sala Capitular" (Editorial Carena) el pròxim 23 de desembre a la mateixa Sala Capitular sobre la pròpia obra. A més, també s'instal·larà en quatre punts de la ciutat -plaça d'Octavià, plaça de Barcelona, plaça de l'U d'Octubre i Rambla del Celler- una exposició fotogràfica de les millors imatges de l'obra preses durant aquests darreres anys pels fotògrafs Mané Espinosa, Jordi Garcia, Lluís Llebot i Lali Puig.


Una efemèride que també comptarà amb un cicle de conferències a principis d'any que faran una aproximació erudita i artística al voltant de la història, la música, la filosofia i la societat del 1350 de la mà d'una filòsofa, un historiador i un músic. 

Finalment, com a representant de l'Ajuntament, la tinència d'alcaldia de Cultura Esther Madrona ha celebrat que "torni el Nadal i totes aquelles activitats que no es van arribar a fer l'any passat a causa de la pandèmia". Madrona relata la importància de fer acostar Pedra i Sang a la ciutadania, tot i confessar estar nerviosa pels famosos actes V i VII que, forma punyent, piquen l'ullet als problemes actuals de la societat contemporània. 

Pedra Sang 2021 (20è aniversari) by Sergi Baixas on Scribd

 

Participació