1 de 10
política

La justícia europea reitera que no es pot detenir Ponsatí i no li retorna la immunitat

El Tribunal General de la Unió Europea recorda a Pablo Llarena que les euroordres estan suspeses

Carles Puigdemont, després de la vista. | ACN
per Irene Montagut / Bernat Surroca, Barcelona, Catalunya | 26 de novembre de 2021 a les 13:48 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 26 de novembre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El Tribunal General de la Unió Europea (TGUE) ha rebutjat la petició de mesures cautelars sol·licitada per la defensa de l'expresident Carles Puigdemont i els exconsellers Toni Comín i Clara Ponsatí i ha decidit, per ara, no retornar-los la immunitat perquè considera que les euroordres estan suspeses i no hi ha risc de detenció. La justícia europea considera que, tot i la detenció al setembre a l'Alguer, el fet que fos alliberat immediatament i la resolució de la Cort d'Apel·lació de Sàsser prova que no és necessària aquesta protecció.

La justícia italiana va dir que les euroordres sol·licitades pel jutge Pablo Llarena estan suspeses fins que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) es pronunciï sobre les qüestions prejudicials sol·licitades per Llarena i, per tant, no es pot detenir els eurodiputats de Junts en cap dels estats membres de la Unió Europea. Puigdemont, Comín i Ponsatí mantenen, a més, la immunitat de desplaçament. 

 
L'advocat Gonzalo Boye ha detallat que el tribunal considera que no és necessària la mesura cautelar perquè el procediment d'extradició impulsat pel Tribunal Suprem està suspès per imperatiu legal, tal com s'estableix en l'article 23 de l'estatut del TGUE. "Les ordres europees de detenció de Llarena són inexecutables mentre no es resolguin les qüestions prejudicials que va demanar el propi jutge al TJUE", explica l'advocat. Per tant, diu, cap estat membre pot executar aquesta ordre perquè el procediment està suspès. "No ens concedeixen les cautelars, però se'ns dona la raó en el sentit que les euroordres no són executables i no se'ls pot detenir", conclou. 


La decisió situa l'escenari, de nou, en el moment previ a la detenció de l'Alguer però amb la diferència que la defensa de Puigdemont, Comín i Ponsatí té una resolució de Sardenya que va en la línia del que ja deia el TGUE i ha ratificat avui: les euroordres estan suspeses. Els tres eurodiputats, però, conserven la immunitat de desplaçament, és a dir, es poden moure per Europa per exercir la seva tasca com a eurodiputats de Junts.

Tot plegat, però, no interpel·la Espanya, que manté les ordres nacionals de detenció i manté que Puigdemont i la resta d'eurodiputats exiliats han de comparèixer davant del jutge malgrat les reiterades decisions judicials europees.
Participació