L'Arxiu Nacional reivindica la figura de Joan Triadú com a defensor del català

L'escriptor i pedagog va ser un dels grans defensors de la llengua catalana i impulsor de les bases de la immersió lingüística

Exposició de Joan Triadú a l'Arxiu Nacional de Catalunya
Exposició de Joan Triadú a l'Arxiu Nacional de Catalunya | ACN
Redacció
26 de novembre del 2021

L'Arxiu Nacional de Catalunya acull des d'aquest dijous -i fins al 21 de gener- una exposició a la  figura de Joan Triadú. Sota el títol "Joan Triadú, defensar la llengua, estimar el país", l'espai ofereix prop de 80 documents, imatges, manuscrits i llibres que recorren cronològicament l'activitat de l'escriptor i pedagog. 

"Pioner" de l'educació en català i de la immersió lingüística, la mostra pretén reivindicar el seu llegat. El comissari de l'exposició Jordi Manent ha lamentat que la inauguració hagi coincidit amb la "fatalitat" de la nova sentència que obliga a impartir un 25% de l'educació en castellà. 

Aquesta obra s'emmarca en la celebració de l'Any Joan Triadú, una programació organitzada pel Departament de Cultura per commemorar el centenari del naixement de l'escriptor, crític literari i pedagog que impartia cursos de català durant la postguerra espanyola. Manent assegura que Triadú es va "jugar la pell anant a presó" per, inconscientment, posar les bases del que seria la immersió lingüística a partir dels anys 80. 

Una transcendència que també rau en la formació dels futurs professors organitzant classes clandestines per expandir l'ús i coneixement de la llengua catalana. Una "perseverança" que el va dur a ser l'impulsor de diverses entitats en defensa de la llengua catalana des d'un "activisme optimista". 

Cent anys després del seu naixement, Manent lamenta que la seva figura no sigui prou coneguda entre la societat. "Va ser un autèntic referent de l'activisme i estic convençut que molta gent que es manifesta ara en la defensa de Catalunya no coneixen el seu llegat", afirma assenyalant que la mostra pot ajudar a canviar aquesta realitat.

El responsable de la mostra subratlla que Triadú "en plena dictadura, ell no va defallir ni va perdre l'esperança", i fa una crida a seguir la seva estela per "buscar la plenitud nacional i millorar la normalització lingüística". "Ara és el moment de protegir la llengua d'invasions foranies i millorar la infraestructura que tenim per fer-la més rendible", conclou Manent. 

Gran part del material de l'exposició procedeix del fons de l'Arxiu Nacional que el mateix Triadú va dipositar abans de morir.