Sant Cugat pateix un increment d'un 51% de les violències masclistes durant la pandèmia

La majoria són casos que es produeixen en l'àmbit de la parella, familiar o laboral

La tinència d'alcaldia de Drets Socials Núria Gibert durant la roda de premsa
La tinència d'alcaldia de Drets Socials Núria Gibert durant la roda de premsa | Aj. de Sant Cugat
25 de novembre del 2021

Les violències masclistes s'han disparat durant el transcurs de la pandèmia a Sant Cugat. Així es desprèn de les dades dels serveis mèdics (CAP), policials (Mossos) i de l'Ajuntament (Servei d'Informació i Atenció a les Dones - SIAD) que s'han fet públiques coincidint amb el Dia Internacional contra la Violència envers les Dones (25-N). 

Si hi posem números, en el que portem d'any (gener-octubre) el servei municipal SIAD ha atès 185 dones, de les quals 103 han estat per casos de violència masclista. Aquesta xifra significa un augment del 51,5% respecte al 2020 en el mateix període (68) i d'un 84% si ho comparem amb el mateix període del 2019. 

La majoria són casos en l'àmbit de la parella, familiars o laborals. Pel que fa al perfil de les dones ateses a la ciutat són dones de mitjana edat, amb fills, estudis, feina remunerada i nacionalitat espanyola. En bona part de les situacions també es produeix violència psicològica i no s'atura després de la separació. 

Les dades del SIAD també reflecteix un augment de les atencions d'aquest servei, passant de 601 l'any 2020 a les 987 d'enguany. Per tipologies, destaquen les violències masclistes, els conflictes familiars i els dols per divorcis i situacions d'angoixa. 

Per la seva banda, als CAPs de Sant Cugat també s'observa un increment de dones ateses per violències masclistes passant de 13 a 18 dones. De la mateixa manera que el nombre de denúncies presentades als Mossos d'Esquadra també han augmentat de 40 a 43
 

Casos dones en situació de violència masclista Foto: Aj. de Sant Cugat