«Així no»: les entitats ecologistes de Collserola rebutgen la ubicació dels molins de vent a la Serra

La plataforma insta a trobar una ubicació alternativa on no hi hagi un impacte a l'avifauna i al medi

S.B.
17 de novembre del 2021
Actualitzat a les 18:44h
Rebuig frontal de les entitats ecologistes davant la proposta dels aerogeneradors a Collserola
Rebuig frontal de les entitats ecologistes davant la proposta dels aerogeneradors a Collserola | Cedida

"Així no". La Plataforma Cívica per a la Defensa de Collserola (PCDC) -que aglutina diverses entitats ecologistes en defensa de l'entorn natural com Ecologistes de Catalunya o l'ADENC- rebutgen la proposta d'instal·lar dos molins de vent a la Serra tal com ha plantejat l'entitat Viure de l'Aire. L'associació ha traslladat el seu suport al Consorci del Parc Natural de Collserola que també s'ha negat en rotund a la idea. 

Des de PCDC reconeixen que veurien interessant el desenvolupament d'un projecte ciutadà que impulsi les energies renovables per al consum local, però descarten la construcció dels dos aerogeneradors dintre del parc mentre qüestionen la potència de la força del vent a la Serra i dubten que la iniciativa servís per conscienciar a la ciutadania, tal com defensen els seus promotors. 

La plataforma considera que des de l'entitat Viure de l'Aire hi ha una concepció del medi natural "com un valor secundari que a vegades cal agredir". En aquest sentit, recorden l'aprovació del nou pla especial de protecció del medi natural i del paisatge de Collserola (PEPNat) que es va aprovar l'abril passat. Un pla que regula la gestió i els usos dins de l'espai natural protegit, amb mesures de preservació dels ecosistemes i el paisatge.

Agafant aquesta línia, les entitats troben "incoherent" que es posi en risc la biodiversitat d'un espai natural situat en el cor de l'àrea metropolitana de Barcelona quan l'objectiu és defensar allò comunitari i conscienciar. 

Tot i això, des de PCDC es mostren oberts a donar suport a la proposta si es canviés la ubicació assegurant que comparteixen la lluita per una societat més responsable, saludable i més ecosocial i diversa. Apunten que el projecte es podria desenvolupar en altres indrets de Barcelona i proposen que es torni a estudiar la ubicació a la costa, al port, al polígon de la Zona Franca o en altres punts on no hi hagi impacte en l'avifauna i el medi

Finalment, les entitats ecologistes critiquen tant l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, com la consellera d'Acció Climàtica, Teresa Jordà, per haver-se mostrat partidàries d'estudiar la instal·lació d'aquests molins de vent a Collserola.