La masoveria cooperativa «Clau Mestra»: l'alternativa per combatre l'especulació del mercat immobiliari

Les antigues Cases dels Mestres de la Floresta es rehabiliten per convertir-se en 11 habitatges a preu assequible

Una reivindicació històrica del barri de la Floresta
Una reivindicació històrica del barri de la Floresta | Localpres
17 de novembre del 2021

Un referent d'alternativa real a la lògica especulativa del mercat immobiliari. Aquest és l'objectiu del projecte "Clau Mestra" que s'ha presentat públicament aquest matí amb una visita oficial a les antigues Cases dels Mestres de la Floresta de la mà de Sostre Cívic i l'Ajuntament de Sant Cugat. Un espai que s'ha rehabilitat, després d'anys en desús i abandó, en la primera promoció d'habitatge públic en règim de masoveria cooperativa de Catalunya.

Gràcies a un conveni entre col·lectius socials i l'administració local, s'aixecaran 11 habitatges cooperatius d'entre 60 i 38 metres quadrats en format de vivenda de protecció oficial (HPO) a preu assequible. Els socis pagaran una quota d'entre 208 i 350 euros mensuals sumat a l'aportació de capital inicial d'entre 6.000 i 9.000 euros que van posar en un primer moment -segons la superfície de l'habitatge- per poder replicar aquest model a altres punts del país. Aquest tipus de conveni permet que els socis hi visquin sense límit de temps i, en cas de marxar, se'ls retornarà el capital inicial que van aportar. 
 

Una promoció d'habitatges d'HPO en règim de cessió d'ús durant els propers 75 anys Foto: Localpres


La lluita per les Cases dels Mestres es remunta a una reivindicació històrica del barri per garantir el dret de l'habitatge. Després d'anys de diverses okupacions, el juny de 2014 es va pressionar a l'Ajuntament perquè es comprometés a donar-li un ús d'habitatge social a l'edifici davant el seu estat de deteriorament. 

La tasca de Sostre Cívic com a agent mediador en un procés de negociació entre el col·lectiu veïnal i l'Ajuntament va desembocar en la finalització de l'okupació a canvi de la signatura d'un conveni entre les parts per promoure habitatges d'HPO en règim de cessió d'ús durant els propers 75 anys. Aquest procés s'allarga i finalment es desencalla el 2020 quan s'aconsegueixen superar totes les traves burocràtiques.

Així doncs, aquest mes de juny va donar-se el tret de sortida a les primeres tasques de rehabilitació de l'immoble en mans de la cooperativa i la Constructiva; la primera gestora de construcció sense ànim de lucre del país. Les tasques de rehabilitació també contemplen la seva ampliació per permetre l'increment de la superfície habitable utilitzant sistemes i materials de bioconstrucció. Una construcció que es basa en els principis sostenibles i bioclimàtics; que estudiarà instal·lar plaques tèrmiques o solars per esdevenir autosuficient
 

Render del projecte finalitzat Foto: Cedida


Aquest projecte també contempla com a essencial l'"autoconstrucció" dels socis que hi aniran a viure. Aquest model participatiu aconsegueix rebaixar costos i "també serveix com una potent eina d'apoderament i d'implicació del grup dels futurs convivents", tal com ha afirmat Eva Ortigosa, membre del Consell Rector de Sostre Cívic. La titularitat, en ser col·lectiva, farà que la gestió de tot el que passi a l'espai sigui de manera democràtica entre els convivents.

Està previst que les tasques de rehabilitació finalitzin l’agost del 2022 quan les unitats de convivència puguin començar a entrar a viure-hi. Aquest projecte neix per esdevenir un "referent" en la lluita contra l'especulació del sector que "fuig de l'òptica lloguer i compra"

El cost de les obres i la cessió d'ús

Promusa ha assumit el cost del projecte i direcció d’obres així com el cost del projecte d’urbanització de l’espai públic de l’entorn. Així, els primers 15 anys anirà aportant suport financer en format crèdit per un import total de 280.000 euros que seran retornats per part de la cooperativa a partir de l'any 20. El cost estimat del projecte és d'1,1 milions d'euros. El model no contempla cap mena de lucre sinó que els socis paguen per l’ús de l’immoble però no per la propietat, que és de titularitat municipal.

Per la seva banda, l'alcaldessa Mireia Ingla ha reivindicat que es tracta d'un dia "molt important" perquè s'ha presentat un nou model per primera vegada a Sant Cugat que permet donar resposta a la principal problemàtica del municipi que és l'accés de l'habitatge. "Volem que els nostres fills i filles es quedin quedar a viure a Sant Cugat i que ningú hagi de marxar per no tenir on viure", ha apuntat la republicana reclamant la garantia dels drets fonamentals."Cal aprofitar totes les opcions que tenim a l'abast ja que no estem en disposició de renunciar a res", ha sentenciat en relació a aquest model de cooperativisme que no es basa en un sistema rotatiu. Ingla ha assenyalat que les Cases dels Mestres és el primer projecte d'aquestes característiques i confia que no sigui l'últim.