Oceà Glacial torna a resistir sota ombres de «falsificació documental» per part de la propietat

El desnonament previst per avui s'ha suspès i es resta a l'espera d'una nova ordre mentre els recursos de les llogateres per la via judicial continuen el seu camí

Una cinquantena de persones s'han concentrat aquest matí davant de la finca d'Oceà Glacial
Una cinquantena de persones s'han concentrat aquest matí davant de la finca d'Oceà Glacial | Sergi Baixas
16 de novembre del 2021
Actualitzat a les 20:20h

Fa un any, la família Soto ja va ser notificada de la suspensió d'un primer llançament de desnonament. Avui però, les llogateres de la finca número 16 del carrer d'Oceà Glacial s'enfrontaven a un segon llançament que també s'ha acabat cancel·lant a l'espera de conèixer una nova data amb l'esperança que els recursos presentats arribin a temps i les deixin continuar vivint a la casa que les ha vist créixer. 

Aquest cas -que encapçala la llista de casos del Síndic de Greuges de Sant Cugat- es remunta a fa més de 12 anys en un llarg litigi entre els propietaris de la finca i les llogateres que ocupen la planta baixa de l'immoble. Els problemes van començar amb l'arribada d'aquests últims propietaris que van comprar l'habitatge "molt barat" perquè estava subjecte a diverses rehabilitacions i a un contracte indefinit de llogaters. La besàvia Soto havia aconseguit aquest contracte de lloguer amb pròrroga forçosa d'una part de la finca amb la voluntat que hi visqués en un futur tota la família. 

No obstant això, només arribar els nous propietaris van convidar-les a marxa a canvi de 20.000 euros i quedar-se així íntegrament tot l'edifici. En no acceptar l'oferta, van encetar-se un seguit de conflictes "judicials i extrajudicials" que arriben fins a les últimes ordres de desnonament. Les llogateres denuncien haver estat víctimes des d'aleshores d'"assetjaments, vexacions, coaccions, pintades, talls de subministrament i mil barbaritats més" per part dels propietaris; incloses cinc demandes desestimades que trencarien el contracte de lloguer a batre.

"Números vergonyosos"
En aquesta línia, el darrer moviment per treure-les de casa hauria estat "aprofitar" una ordre de rehabilitació per "inflar i falsificar" els pressupostos amb l'objectiu de tombar el contracte d'arrendament indefinit per ruïna econòmica. Un procés legal per rescindir un contracte fonamentat en que les obres de rehabilitació costarien més diners que la pròpia vivenda. Els propietaris haurien taxat el preu de la casa en 35.000 euros mentre que asseguren que les obres de rehabilitació pujarien fins a més de 70.000. 

Davant d'aquests números "vergonyosos", les llogateres van demanar a l'Ajuntament un peritatge perquè també taxesin l'immoble. Després de la inspecció municipal, els tècnics de l'ens local l'haurien taxat per un mínim de 205.000 euros; i per tant, es rebutjaria la premissa que s'estigués produint cap ruïna econòmica. No obstant això, les llogateres denuncien que els propietaris van falsificar el document de l'Ajuntament a l'hora de presentar-lo al jutjat per reactivar l'ordre de desnonament. Una querella per "estafa processal" que actualment es troba en la via penal i que encara està obert i pendent de resoldre després que d'arxivar-se provisionalment només havent-se recollit la veu dels propietaris sense les declaracions de les arrendatàries ni del consistori.
 

El Sindicat de Llogateres denuncia que s'hagi executat una ordre de desnonament quan el procés encara està pendent de resoldre's Foto: Sergi Baixas


Sospites de falsificació documental

En aquest sentit, la tinència d'alcaldia de Bon Govern i Transparència, Lourdes Llorente, present aquest matí a Oceà Glacial, ha reiterat als mitjans de comunicació la voluntat d'esbrinar si realment s'ha produït un delicte de falsificació documental i, en cas que de corroborar-se, personar-se en el procediment penal per denunciar aquests fets.

Per la seva banda, la comitiva judicial i el procurador com a representant dels propietaris han mantingut un diàleg tens amb les llogateres, les tècniques dels Serveis Socials de l'Ajuntament i diversos representants d'entitats socials com el Sindicat de Llogateres de Sant Cugat. Des de Serveis Socials han alertat que a hores d'ara no tenen una alternativa habitacional disponible per acollir als Soto davant la llarga cua de casos de vulnerabilitat que tenen entre mans. 

A hores d'ara, només se sap que l'ordre d'avui ha quedat suspesa, però es resta a l'espera si s'establirà una nova data de llançament, si aquesta serà oberta -produint-se sense notificació prèvia per evitar concentracions- o si el cas s'acaba arxivant definitivament a través dels recursos que s'han presentat en el procediment.

"Ens volen fer fora a qualsevol preu"
"Una torre a Sant Cugat no costa 35.000 euros", apunta Carolina Soto a NacióSantCugat assenyalant que pocs metres més avall del carrer tan sols uns terrenys estan valorats per mig milió d'euros. "Si el jutjat no ens creu, que organitzi un peritatge judicial i taxin la casa ells mateixos", ha reivindicat la filla gran. "Ens volen fer fora a qualsevol preu; no hi ha dret que la meva família porti 12 anys sense poder dormir quan l'únic que volem es continuar vivint a la nostra casa des de fa més de 32 anys i que ens ha vist néixer", sentencia demanant que es posi fi a aquesta "tortura" i s'analitzin els antecedents d'un cas "ple d'irregularitats". 

"Aquesta gent té pressa perquè això s'acabi el més ràpid possible, ja que si sortim ja no podem tornar a entrar", explica Núria Soto, la filla petita. "Si ens treiessin ara, encara que després el penal ens donés la raó, ja no es podria fer res", asseveren les noies. Per això reclamen que tota ordre de desallotjament es congeli fins que el procediment penal es pronunciï davant de totes les proves que han presentat.

Les crítiques també s'han redirigit a l'Ajuntament a qui acusen d'haver tingut molts anys per moure fitxa i no haver fet res. "És igual de greu l'acció que l'omissió", lamentant que ara s'ofereixin tard a ajudar a trobar-los una alternativa habitacional tot i insistir que el seu objectiu és continuar vivint a casa seva. "Estarem aquí fins al final", han reivindicat agraint la presència a la cinquantena de persones que s'havien concentrat davant de la finca per aturar l'anunciat desnonament.  

Des del Sindicat de Llogateres, Mariona Bota, han denunciat que "grans propietaris facin fora a gent de casa seva" i que la justícia hagi executat una ordre de desnonament quan el procés encara està pendent de resoldre's. Bota també ha defensat la tasca del col·lectiu a l'hora de garantir i protegir el dret de l'habitatge.