JxSTC demana declarar persona non grata a Pablo Llarena

La formació local buscarà fer palesa la unitat sobiranista de Sant Cugat en la condemna de la «repressió» de l'Estat contra l'independentisme

Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu
Pablo Llarena, en una imatge d'arxiu | ACN
09 de novembre del 2021
Actualitzat el 10 de novembre a les 11:16h

Junts per Sant Cugat (JxSTC) reivindica que la democràcia "no regeix amb plenitud a Espanya" i condemna la repressió contra el moviment independentista. La formació local presentarà una moció al proper ple de novembre perquè l'Ajuntament promogui activament la qualitat institucional, la defensa de la democràcia i el dret a l'autodeterminació de Catalunya.

En la mateixa línia, el text demana que es reprovi i es declari persones non grates el magistrat del Tribunal Suprem Pablo Llarena -veí de Sant Cugat- i a la instructora del Tribunal de Comptes, Esperanza García Moreno, per la seva repressió des de l'estament judicial.

La moció també proclama que el mandat de l'1-O "segueix legítimament vigent" mentre denuncia que la democràcia sigui reprimida amb l'ús de la violència. De la mateixa manera, també expressa el seu suport a tots els represaliats i insta a la Generalitat que els defensi activament; inclús reformant el règim jurídic que imposa a l'administració pública a personar-se com a acusació particular contra manifestants per les declaracions d'agents dels cossos policials que "massa freqüentment es venen demostrant com a esbiaixades, ideològicament contaminades i fins i tot en alguns casos inventades".

Segons el regidor de JxSTC que ha presentat la moció, Carles Brugarolas, el text de la moció s'ha redactat perquè la resta de formacions independentistes de Sant Cugat (ERC i CUP) s'hi sentin còmodes i puguin donar-hi suport. "L'Ajuntament no es pot inhibir del què està passant", ha remarcat Brugarolas. "Ens afecta directament", ha afegit reclamant fer palès el consens majoritari independentista que existeix a la sala de plens.

Una unitat que últimament ha topat amb diversos entrebancs i sembla força complicada d'escenificar. Com ara en les discrepàncies per aplicar l'acord de sobirania fiscal, en pactar el missatge que ha de lluir la incerta futura pancarta del consistori o en el desacord per consensuar un text conjunt per rememorar l'1-O.

L'essencial mirada dels joves

L'altre moció que presentarà JxSTC durant el ple té a veure amb la inclusió dels infants i joves en els projectes de millora i transformació de la ciutat pel Dia Mundial de la Infància (25 de novembre); així com treballar amb el col·lectiu sobre polítiques de medi ambient i de salut mental per garantir el seu benestar emocional. La regidora Sandra Casat també aposta per trobar una fórmula que permeti que l'opinió de les generacions més joves del municipi siguin recollides en els pròxims Observatori Sociològic de Sant Cugat.