Cs proposa reduir els impostos per «​​compensar» la pèrdua del poder adquisitiu dels santcugatencs

La formació local presenta un seguit d'al·legacions "empatitzadores" a les ordenances fiscals del 2022

Roda de premsa de Cs sobre les ordenances fiscals
Roda de premsa de Cs sobre les ordenances fiscals | Sergi Baixas
08 de novembre del 2021
Actualitzat el 09 de novembre a la 13:38h

Cs ha presentat aquest matí la seva llista d'al·legacions per a les ordenances fiscals del govern tripartit de l'exercici de l'any 2022. "Cal retornar el poder adquisitiu als ciutadans amb la finalitat que puguin consumir, estalviar o invertir després de la pandèmia", ha reivindicat el portaveu de la formació local Aldo Ciprian en una roda de premsa 

"Tenim l'obligació i la responsabilitat de presentar un conjunt de propostes per millorar les ordenances assumint-se una baixada general dels impostos quan, a més, durant els darrers anys s'ha vist incrementada la càrrega fiscal sobre la població", ha exposat Ciprian fent referència al nou Tribut Metropolità, l'impost d'emissions de CO2 i l'augment en l'impost de residus i a la necessitat d'"empatitzar" amb els santcugatencs. 

En aquest sentit, els taronges han decidit repartir les seves al·legacions en quatre grans blocs detallats per Sergio Blázquez. El primer fa referència a "facilitar la vida de les persones i famílies" i "tornar els diners als ciutadans després d'una pèrdua paulatina de la seva capacitat adquisitiva". En aquest sentit, proposen una reducció lineal de l'Impost de Béns Immobles (IBI) en un 7%, aplicar bonificacions a les famílies nombroses (del 90% per a unitats familiars amb ingressos inferiors als 18.000 euros; del 50% fins als 40.000 euros; i del 25% fins als 75.000 euros). A més, també reclamen una rebaixa del 30% en la taxa de serveis funeraris i de cementiri.

El segon bloc s'atribueix a la "incentivació del creixement econòmic i la creació de llocs de treball". Així doncs, se suggereix reduir l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) del 4% al 3,60%; reduir el 50% de l'IBI i de l'Impost sobre les Activitats Econòmiques (IAE) per a aquells locals afectats per projectes urbanístics; i la compensació de les taxes als serveis dels mercats municipals, parades i fires del 100%, de la utilització de la via pública (terrasses de bar) d'un 100% i de la taxa de llicència d'activitats d'un 60%.

El tercer bloc va dirigir a "incentivar l'ús d'energies netes i sostenibles". Sota aquest marc s'apunta a fomentar les bonificacions de l'IBI per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i per a la compra de vehicles amb etiqueta ECO passant del 50% al 75%. 

Finalment, el quart bloc s'enfoca a "bonificar especialment als més perjudicats per la Covid-19". En aquest sentit, des d'una perspectiva més oberta, es proposa introduir bonificacions a les famílies i negocis que hagin vist disminuït els seus ingressos "fefaentment" per la pandèmia.

Tot plegat, aquesta sèrie de reduccions en el cobrament d'impostos suposaria una disminució d'entre 6 i 7 milions d'euros del poder recaptatori de l'Ajuntament. Una quantitat de rebaixes que suposaria al voltant del 4% del pressupost municipal actual "que ens podem permetre", han assenyalat els taronges. 

Malgrat que la majoria d'aquestes al·legacions tècnicament no tinguin cabuda, els dos regidors de Cs esperen que el govern local els doni un cop d'ull i retoquin les ordenances per poder-les encabir. Tot i això, no es mostren gaire optimistes arran de l'historial del tripartit que té "poca empatia amb la ciutadania" i que "passa el rodet de la majoria absoluta" sense escoltar a l'oposició.