«El Mundial de Globus ha estat una experiència única que recordaré tota la vida»

El gimnasta santcugatenc, Jan Franquesa, va quedar tercer en el campionat internacional organitzat per Ibai i Piqué

El valldoreixenc Jan Franquesa ha representat a la selecció espanyola en el Mundial de Globus
El valldoreixenc Jan Franquesa ha representat a la selecció espanyola en el Mundial de Globus | Twitch
05 de novembre del 2021

Fa uns dies Port Aventura va acollir el primerBalloon World Cup -també batejat com a Mundial de Globus-. Un esdeveniment esportiu liderat per l'streamer Ibai Llanos i el defensa central del Barça Gerard Piqué que ha fet explotar l'Internet. Un torneig internacional organitzat a correcuita i que va comptar amb la participació de 36 països. Més de mig milió de persones van seguir el campionat en directe a través de Twitch i a dia d'avui el vídeo ja compta amb més de 8,7 milions de reproduccions.

En aquest campionat, el representant de la selecció espanyola va ser un jove de 18 anys de Valldoreix (Sant Cugat del Vallès). Jan Franquesa, que estudia enginyeria aeronàutica a la UPC de Terrassa i fa acrobàcies en el seu temps lliure, va aconseguir alçar-se amb la medalla de bronze. A NacióSantCugat, parlem amb ell perquè ens relati l'experiència del torneig més esbojarrat que ha causat furor a les xarxes socials.

- Un Mundial de Globus. És tan extravagant i divertit com sona?

- (Riu) Doncs sí. Com a torneig hi havia la competitivitat normal d'aquest tipus d'esdeveniments però va acabar sent molt divertit. Anar movent-te entre els obstacles d’una sala plena de mobles i fent tot el possible perquè el globus no toqués el terra… Va ser brutal. Crec que és un campionat que pot tenir molt d’èxit de cara al futur.

- Tot va començar amb un vídeo a les xarxes socials de dos nois nord-americans jugant a casa seva i l'Ibai i el Piqué, enmig d'un sopar, ho acaben materialitzant, com qui no vol la cosa, en un campionat internacional...

- Sí, va ser un vídeo molt viral a les xarxes socials. Poc després de publicar-se, Ibai i Piqué fan un vídeo plegats i diuen que tenen la intenció de crear un Mundial de Globus basant-se en aquest joc al qual tothom de petit hi ha jugat d’una manera o altra. Al principi semblava una broma, però en veure que realment es va presentar un full d’inscripció tothom va ser conscient que això anava de debò.

- Quan van obrir les convocatòries per buscar representants de cada país, què et va passar pel cap? Confiaves a sortir escollit?

- La veritat és que no. Vaig veure l’apartat d’inscripcions i requisits per casualitat. Entre aquests requisits, hi havia un que era enviar un vídeo demostrant les habilitats esportives de cadascú. Era conscient que les probabilitats perquè m’escollissin com a representant d’Espanya eren molt baixes. S’hi havia apuntat moltíssima gent. Vaig inscriure'm una mica a l’expectativa i sense esperar-me res. No m’ho vaig creure quan em van seleccionar.

- Com et vas assabentar?

- Doncs una setmana després quan em truquen. A més, va ser una primera trucada que no vaig poder agafar perquè estava a classe. Més tard, després de fer totes les comprovacions amb l'organització, ja em van enviar per correu electrònic el contracte. Estava molt emocionat.

- Ets gimnasta professional?

- No, no. Sí que quan era més petit vaig arribar a competir a nivell català, però no entreno a escala professional. La gimnàstica sempre l’he tractat com a hobby i l’he practicat pel meu compte. En aquest sentit, les acrobàcies a terra és la modalitat que més m'agrada i practico. Fins a aquest curs, feia cinc anys que anava al Gimnàs Artístic Esportiu de Rubí (GAER) i és gràcies a tots els entrenadors d’allà a qui els hi dec tota la meva capacitat esportiva. Ara he deixat d'anar-hi per falta de temps.