plestc

L'ANC exigeix al tripartit que compleixi l'acord de sobirania fiscal i es deixi d'«excuses legalistes»

Els independentistes critiquen que al rerefons hi hagi una "manca de voluntat política"

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 28 d'octubre de 2021 a les 17:41 |
Imatge de la roda de premsa d'ahir de l'ANC | Cedida

L'Assemblea Nacional de Catalunya (ANC) no en té prou. Durant l'Audiència Pública del passat ple ordinari de setembre, el coordinador local de l'ANC, Artur Royo, va exigir al tripartit que donés compliment a la moció aprovada al febrer (JxSTC-ERC-CUP) que exposava que Sant Cugat executaria la sobirania fiscal pagant, des d'aleshores, els impostos a l'Agència Tributària Catalana (ATC) tal com ja estan fent una cinquantena de consistoris d'arreu del país com ara Girona, Lleida o Igualada.


Davant d'aquesta intervenció, l'alcaldessa Mireia Ingla va ser contundent i va avançar que aquest govern no pagaria els seus impostos a l'ATC; o, com a mínim, "fins que la situació no canviï". La republicana va assenyalar que hi havia una evident "manca de garanties" i que l'Ajuntament "no s'arriscarà amb un organisme que no té la capacitat competencial ni estructural ni dotada de recursos humans suficients com per gestionar-ho amb solvència".

Aquestes explicacions no van convèncer a l'ANC i, ahir en una roda de premsa, les va qualificar de "poc fonamentades". "Si a Sant Cugat no es fa Sobirania Fiscal, és per falta de voluntat política", ha afirmat Royo en declaracions a NacióSantCugat. El santcugatenc apunta a la figura socialista de la tinència d'alcaldia de Presidència Pere Soler que en el seu moment ja va dir que "no mouria ni un dit" per materialitzar el compliment d'aquesta moció. "S'ha de ser coherent amb les mocions aprovades en sessió plenària i deixar-se d'excuses legalistes", ha sentenciat.


En aquest sentit, els independentistes asseguren que fer Sobirania Fiscal és "totalment legal i segura" i que la prova d'això és la mateixa Agència Estatal de l'Administració Tributària fa nou anys que accepta els pagaments a través de l'Agència Tributària Catalana. Aleix Andreu, membre del Secretariat Nacional de l'ANC, assegura que fins ara no s'han trobat amb cap cas en què s'hagin interposat sancions o s'hagi hagut de fer cap recàrrec.

Per la seva banda, la presidenta de la plataforma "Catalunya diu prou" -entitat que va impulsar l'any 2012 la campanya de Sobirania Fiscal-, Carme Teixidó, reivindica que la importància d'aquesta iniciativa com a "eina per aconseguir que el govern de Catalunya tingui la clau de la caixa de la recaptació d'impostos dels catalans". No obstant això, lamenta que l'actual govern no incideixi en el seu enfortiment; ans contrari, "més aviat li molesta". Un símptoma que, consideren, destapa que en "realitat no hi ha un full de ruta independentista encara que ens vulguin fer creure el contrari". 


 

 

Participació