El tram final de la llevantada allarga l'alerta pel risc d'inundacions

El tercer dia del temporal Glòria porta al límit el cabal dels rius i provoca desallotjaments preventius

Conreus completament inundats a Malgrat.
Conreus completament inundats a Malgrat. | ACN
Víctor Rodrigo / Andreu Merino
22 de gener del 2020
Actualitzat el 23 de gener a les 8:49h
El tercer dia de la llevantada Glòria acaba amb el desallotjament de mig miler de persones pel possible risc de desbordament del riu Tordera, a l'espera que la segona fase del temporal torni a colpejar amb força Catalunya. Les devastadores conseqüències al Delta de l'Ebre i a les comarques de Girona són testimoni d'un temporal amb pocs precedents, que a hores d'ara porta al límit el cabal dels rius.

De fet, el Govern ha comparegut aquest dimecres a la nit per fer recomanacions a la ciutadania de les zones que poden resultar més afectades per les precipitacions. En una intervenció encapçalada pel president de la Generalitat, Quim Torra -amb els consellers d'Interior, Miquel Buch, i de Territori, Damià Calvet-, l'executiu ha donat instruccions als veïns que evitin -ja sigui a través del desallotjament o del confinament- les zones inundables a la vora del Ter.

Les previsions metereològiques, segons ha remarcat Calvet, indiquen "intensitat i acumulació de pluja" en les properes hores. La situació és excepcional, ha detallat el conseller, en zones com el Pirineu Oriental, la Serralada Transversal i el Montseny. Els embassaments de Sau i Susqueda estan plens.

Traca final

La traca final de la llevantada ja és a punt de colpejar Catalunya. Després de tres dies de pluges intenses, onades que engoleixen bona part de les zones costaneres, nevades irregulars a tot tipus de cotes i fortes ventades que han afectat molts municipis, sembla que finalment la situació enfoca la fase decisiva. La treva no arribarà fins dijous al migdia.

S'han pres mesures excepcionals a molts municipis en les darreres hores. L'Ajuntament de Tarragona ha activat el Pla d'Actuació Municipal per Risc d'inundacions, mentre que a Sant Pere Pescador una vintena de veïns han hagut de ser desallotjats pel desbordament del Fluvià. La Creu Roja ha habilitat albergs provisionals a diversos municipis pel risc d'inundacions i desbordaments i ha atès 200 persones arreu del país. Les conseqüències del temporal també es noten a les carreteres, amb 68 trams tallats.

Durant la jornada d'aquest dimecres s'ha produït certa treva en les precipitacions, però segueix plovent a la zona nord i el terç oest de Catalunya. Des que va començar el temporal dilluns, han caigut uns 300 litres per metre quadrat a l'entorn del Montseny i uns 280 litres a la zona de les Terres de l'Ebre. Una trentena de carreteres catalanes s'han vist afectades i la previsió és de perill per aquesta última jornada de tempestes.

El cap de l'Equip de Predicció i Vigilància, Santi Segalà, ha explicat que a mig matí havien caigut 315 litres per metre quadrat a Arbúcies, 303 a Puig Sesolles, 289 a Sant Esteve de Palautordera o 284 a Horta de Sant Joan. Les pròximes pluges poden ser clau i molt perilloses, ja que seguiran acumulant aigua en zones molt mullades.
 

L'entrada de la R3 a Vic, ple d'aigua Foto: Josep M. Montaner


Què passarà en les pròximes hores?

Tot apunta que la llevantada podrà reproduir els mateixos patrons en les precipitacions que les de dimarts a la nit. Una nova bateria de pluges, en format de tempestes, escombrarà tot el territori català des de les Terres de l'Ebre fins al nord. Algunes d'aquestes precipitacions arribaran a acumular fins a 50 litres per metre quadrat i altres arribaran a la xifra de 100 litres. Això suposarà que algunes zones arribin a acumular, des de l'inici del temporal Glòria, uns 400 litres per metre quadrat.

Protecció Civil ha alertat que aquest nou episodi serà "com a mínim" com el que ha desbordat el Ter, la Tordera i el Fluvià. A l'extrem nord del país és on la llevantada acabarà més tard, donada la seva escombrada des del sud. Dissabte es preveu un nou front, però l'anomenat temporal Glòria acabaria, com a molt tard i si no hi ha canvis en les previsions, aquest dijous al migdia.

Fins ara el Ter s'ha desbordat a Girona, mentre que la Tordera ho ha fet en diferents punts del seu curs, com ara a Hostalric, a Tordera i a Malgrat de Mar. Allà ha causat l'esfondrament de dos ponts. En els dos primers municipis s'han evacuat alguns veïns de forma preventiva. Pel que fa al Fluvià, s'ha desbordat a Olot i a altres punts, com Esponellà (Pla de l'Estany). "No podem deixar-nos guanyar pel cansament, hem d'estar més preventius que mai", ha advertit el conseller d'Interior, Miquel Buch.

El Delta de l'Ebre, molt afectat


El Delta de l'Ebre ha estat un dels territoris de Catalunya més afectats pel temporal Glòria. Durant aquests últims dies, la llevantada ha provocat que el mar hagi entrat fins a tres quilòmetres terra endins, inundant milers d'hectàrees d'arrossars i malmetent camins i infraestructures. Aquest dimecres, les primeres imatges aèries sobre la zona han vist la llum.

Els bombers han sobrevolat la zona per revisar els efectes causats pel temporal a la zona. E les imatges es poden apreciar camps d'arròs completament negats i un riu Ebre carregat d'aigua. 
 Avui mateix també s'han fet públiques les imatges que ha registrat el satèl·lit europeu Copernicus, que mostren quina ha estat l'afectació de la llevantada al Delta durant les últimes hores. En les primeres imatges del dia 15 s'observa de manera força nítida tota la silueta del Delta, mentre que a les del dia 21 s'aprecien les inundacions.