FISCALITAT

Soler sobre la sentència del TC que tomba l'impost de les plusvàlues: «Estem molt preocupats»

La tinència d'alcaldia d'Hisenda considera que la sentència afectaria de forma directa al pressupost del consistori

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 27 d'octubre de 2021 a les 14:03 |
La tinència d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler | Adrià Costa

Expectació des de Sant Cugat per conèixer els detalls de la sentència del Tribunal Constitucional (TC) que tombaria diversos punts de la llei reguladora de les hisendes locals de l'any 2004, com ara la plusvàlua que cobren els ajuntaments i que resulta una de les fonts d'ingressos més importants de les administracions locals.


La caiguda d'aquest impost repercutiria directament sobre el poder recaptatori de l'Ajuntament de Sant Cugat suposant la pèrdua de 16.250.000 euros dels ingressos anuals; una xifra que equival al 11,6% del pressupost municipal. "Estem molt preocupats", ha afirmat la tinència d'alcaldia d'Hisenda, Pere Soler. "Aquesta sentència afectaria de manera directa sobre el pressupost actual i el pressupost del 2022 que estem elaborant en aquests moments", ha afegit.

En aquest sentit el socialista remarca que la sentència, que no qüestiona la naturalesa de l'impost sinó la tipologia del càlcul, provocaria "desequilibris" a l'hora del tancament pressupostari. Davant d'aquesta possible realitat, demana al govern de l'Estat -com ja han fet les entitats municipalistes d'arreu del territori- que es treballi en "mesures compensatòries" perquè els Ajuntaments no perdin aquests ingressos. 


En cas contrari, Soler apunta que no hi hauria una afectació directa als serveis municipals que ofereix l'Ajuntament, però sí que amenaçaria a molts projectes locals que s'havien posat en marxa o que estaven previstos. "Prefereixo ser prudent i no preveure un escenari sobre com seria la possible afectació de no disposar d'aquests recursos", ha esgrimit. 

És important remarcar que la sentència no tindria caràcter retroactiu. Per aquest motiu, Soler exposa que d'ara endavant, fins que no s'esclareixi tot, el moviment intel·ligent d'aquells ciutadans que tinguin la intenció de fer una operació de compravenda s'esperin a la resolució definitiva. 


L'impost grava el possible augment de valor de les propietats amb el pas del temps, i el tribunal considera que els apartats anul·lats determinen que sempre ha existit un augment del valor dels terrenys, amb independència de si aquest increment s'ha produït realment i en quina quantia.
 

 

Participació