FISCALITAT

El cop de gràcia a l'impost de plusvàlues: pèrdua de 16,2 milions anuals per a l'Ajuntament de Sant Cugat

La decisió del TC no té efectes retroactius i es basa en l'argument que no es pot obligar a pagar el gravamen si no augmenta realment el preu del terreny

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 27 d'octubre de 2021 a les 10:32 |
Ajuntament de Sant Cugat. | Roger Navarro
El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat diversos punts de la llei reguladora de les hisendes locals del 2004, com ara la plusvàlua que cobren els ajuntaments als venedors d'un habitatge després que es completi l'operació. 


Aquest impost grava el possible augment de valor de les propietats amb el pas del temps, i el tribunal considera que els apartats anul·lats determinen que sempre ha existit un augment del valor dels terrenys, amb independència de si aquest increment s'ha produït realment i en quina quantia.

En clau local, aquest cop de gràcia suposa la pèrdua de 16.250.000 euros dels ingressos recaptatoris de l'Ajuntament de Sant Cugat; una xifra que equival al 11,6% del pressupost municipal (dades del 2020). Davant de la decisió de l'alt tribunal de tombar aquest impost que suposa una de les principals fonts d'ingressos als consistoris d'arreu del país -i en especial a Sant Cugat-, l'Associació Catalana de Municipis exigeix a l'Estat una nova mesura legislativa "urgent i efectiva" per compensar aquesta important davallada d'ingressos i evitar que els serveis públics en resultin afectats.


La decisió del Constitucional no té caràcter retroactiu i només afecta, per tant, a les operacions que es tanquin després de l'aprovació de la sentència.  La decisió arriba arran de la qüestió d'inconstitucionalitat presentada per la sala contenciosa-administrativa del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia, Ceuta i Melilla, amb seu a Màlaga.

La sentència compta amb el vot particular discrepant del president del tribunal, Juan José González Rivas, i els vots discrepants dels magistrats progressistes Cándido Conde-Pumpido i María Luisa Balaguer.


 

Participació