Velázquez, Da Vinci i Goya, pacients ficticis d'infermeria en una universitat de Sant Cugat

L'Escola Universitària d'Infermeria Gimbernat utilitza obres d'art de pintors realistes per posar en pràctica l'avaluació infermera

Cristo en casa de Marta y María, de Diego Velázquez
Cristo en casa de Marta y María, de Diego Velázquez | Wikipedia
S.B.
26 d'octubre del 2021

Els personatges pintats per pintors realistes com Velázquez, Da Vinci, Lavinia o Goya s'han convertit per un dia en els pacients ficticis dels alumnes de l'Escola Universitària d'Infermeria Gimbernat. El centre santcugatenc presenta una proposta educativa que consisteix a aturar-se davant d'un quadre, observar-lo i detectar aquells aspectes dels protagonistes que puguin ser susceptibles de tractament utilitzant la terminologia clínica i el mètode d'infermeria.

La idea, nascuda de les doctores Francisca Ruiz Mata i Lídia Fernández Donaire, pretén utilitzar l'art per fomentar el pensament creatiu en infermeria. Les dues professores titulars del centre reivindiquen la promoció de l'avaluació infermera a través de l'observació biopsicosocial. "L'art fomenta el pensament creatiu, una cosa indispensable per a la presa de decisions clíniques", apunta Ruiz.

A través de la contextualització de l'entorn del caràcter de cada pintura, interpreten les emocions dels personatges. "No es tracta de descriure el quadre, sinó d'anar més enllà del que es veu a simple vista ajudant-los a observar i valorar millor pacients reals en el futur i, fins i tot, a empatitzar amb ells", exposa Fernández. "Aquesta experiència és una preparació no només científica, sinó també humana. Un valor afegit que ens dona l'art i que mai deixa de sorprendre'ns", reivindiquen les docents. 

En aquest sentit i com a exemple, asseguren que en l'escena del quadre "Cristo en casa de Marta y María" de Velázquez s'està suscitant una situació de submissió i estrès per part del personatge més jove. En aquest sentit, les seves galtes vermelles podrien ser un símptoma d'aquesta realitat. Per altra banda, també destaquen l'eritema de la mà; una alteració de la pell comuna en els cuiners. 

L'experiència entre l'alumnat i el professorat ha estat tan positiva que esperen repetir la pràctica durant els pròxims mesos.