Monestir

El secret sonor més ben guardat del Monestir de Sant Cugat (i al qual aviat se li posarà remei)

Els tubs exteriors de l'orgue no han arribat a funcionar mai i ara s'ha obert una campanya de micromecenatge per rehabilitar l'instrument

per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 25 d'octubre de 2021 a les 18:59 |
Mossèn Emili Marlés tocant l'orgue centenari | Sergi Baixas
El Monestir de Sant Cugat està replet de secrets; i un d'ells és sonor. L'actual orgue centenari del Monestir -l'únic de la ciutat- es va construir l'any 1912 per encàrrec de la Parròquia de Sant Pere d'Octavià al mestre orguener Gaietà Estadella. No obstant això, a causa de la insuficiència de fons econòmics, l'orgue es va acabar d'instal·lar coix. Musicalment parlant. 
  Tot i el seu bon rendiment, a dia d'avui l'orgue tan sols funcionava amb 506 tubs dels 1.014 inicialment projectats; i els que es veuen des de l'interior del temple, només complien una funció estètica malgrat que podrien arribar a funcionar si es connectessin amb la manxa de vent que bufa a la resta de tubs ubicats a l'interior de la capsa d'estil renaixentista.  Després de 110 anys d'ús constant, el massiu instrument encastat a la paret necessita una restauració profunda. I és que l'estat de deteriorament era cada vegada més server i la parròquia temia que en pocs anys pogués deixar de funcionar. Durant el procés de desmuntatge, s'ha pogut observar que alguns tubs fets d'estany estaven deformats -afectant el seu so-. Per tots aquests motius, mossèn Emili Marlés ha engegat una campanya de micromecenatge per impulsar la seva restauració i completar la visió original d'Estadella.

  Degut a la complexitat de l'operació que inclourà el seu recondicionament complet, el cost previst de la inversió puja fins als 156.000 euros. Tot i això, reivindiquen la importància de tirar endavant la rehabilitació per deixar com a llegat un orgue millor per a les futures generacions. La ciutadania podrà apadrinar un dels nous tub de l'orgue a través d'aquest enllaç i, a canvi, s'entregarà un diploma personalitzat litografiat per l'il·lustrador santcugatenc Adolf.


Tal com ha explicat Marlés, l'orgue renovat permetrà ampliar la "capacitat expressiva" de l'instrument i obrir les portes del Monestir per acollir futurs concerts. L'objectiu és que les obres estiguin enllestides per inaugurar el nou orgue per la Missa de Sant Pere, Festa Major de Sant Cugat el pròxim mes de juny. 

 

Participació