Arxivats els expedients sancionadors contra portals immobiliaris pels anuncis de lloguer a Sant Cugat

Les companyies s'enfrontaven a sancions de fins a 10.000 euros per no informar de l'índex de preus de lloguer

L'índex permet conèixer el preu mitjà del metre quadrat de lloguer d'un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides
L'índex permet conèixer el preu mitjà del metre quadrat de lloguer d'un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides | Adrià Costa
S.B.
25 d'octubre del 2021
Actualitzat a la 13:52h

L'Agència Catalana del Consum (ACC) ha arxivat els expedients sancionadors oberts fa un any contra Fotocasa.es, Habitaclia.com, Idealista.com, Pisos.com i Yaencontré.com per no informar en els seus anuncis de l'índex de referència de preus de lloguer. 

I és que el 9 de setembre de 2020 el Parlament aprovava la llei de regulació del preu dels lloguers a Catalunya. Durant les següents setmanes, tots els anuncis ja havien de mostrar quin és el preu de referència de la Generalitat i també l'import mensual que els anteriors llogaters pagaven cada mes. Una normativa que la majoria de portals immobiliaris no van respectar. 

Aquest incompliment podia arribar als 10.000 euros d'acord amb el règim sancionador que preveu la Llei del Codi de Consum. Tot i això, l'arxivament s'hauria produït, entre d'altres raons, perquè la Generalitat ha admès que la responsabilitat de no incloure l'índex recau sobre l'anunciant i no sobre la plataforma; ja que es consideraria un portal prestador de serveis d'informació. 

L'actuació de l'ACC havia nascut a partir de la campanya d'inspeccions iniciada el desembre passat per verificar el grau de compliment urgent de la nova llei en matèria de contenció de rendes en els contractes d'arrendament d'habitatge. La llei estableix que cal constar en les ofertes i la publicitat que incloguin preus, així com en el contingut dels contractes. Aquest índex permet conèixer el preu mitjà del metre quadrat de lloguer d'un habitatge ubicat en una zona i amb unes característiques definides.

Tanmateix, la norma fixa topalls en una seixantena de municipis declarats com a àrees de mercat d'habitatge tensat -com Sant Cugat del Vallès-. En aquests municipis, el preu del lloguer no pot augmentar respecte al contracte anterior ni pot superar l'índex de referència de preus de la Generalitat als contractes nous dels habitatges destinats a residències permanents.

En concret, els anuncis publicats als portals expedientats feien referència a immobles ubicats en els municipis de Badalona, Barcelona, Cardedeu, Castelldefels, Cerdanyola del Vallès, Cornellà del Llobregat, Cubelles, Gavà, Granollers, Hospitalet del Llobregat, Manresa, Mataró, Sabadell, Sant Adrià de Besòs, Sant Cugat, Sant Just Desvern, Sant Sadurní d'Anoia, Terrassa, Vic, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú i Vilassar de Mar.