Clàxon des de Valldoreix: L'EMD insta a Sant Cugat que ajorni un any les multes per la ZBE

A partir de l'1 de novembre està previst que es comencin a tramitar les primeres sancions per incompliments de la nova ordenança municipal

Imatge del moment de la votació per reclamar la moratòria
Imatge del moment de la votació per reclamar la moratòria | EMD de Valldoreix
21 d'octubre del 2021
Actualitzat el 26 d'octubre a la 13:41h

El passat 1 de maig va entrar en funcionament la Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat per la qual diversos vehicles sense distintiu ambiental podran accedir ni circular a l'àrea que comprèn el nucli del municipi. Ara, sis mesos després, aquest 1 de novembre es donarà el tret de sortida al règim sancionador que començarà a interposar multes a aquells conductors que no respectin la nova normativa local i que va derivar en una enganxada davant les portes de l'Ajuntament per una contundent manifestació. Cal destacar que Valldoreix en queda fora, però també acaba resultant afectada per les restriccions degut a què molts serveis bàsics es troben al centre de la ciutat. 

Davant d'aquesta realitat, l'EMD ha aprovat aquesta tarda durant el ple sol·licitar a l'Ajuntament de Sant Cugat que es faci efectiva una moratòria d'un any en la posada en marxa de les sancions per la ZBE i l'insta a desenvolupar i implementar mesures compensatòries que facilitin la transició a solucions de mobilitat més sostenibles potenciant la xarxa de transport públic. Una demanda que ha prosperat amb els vots a favor de Junts i Cs. 

Per altra banda, el bloc d'esquerres de l'oposició (ERC-MES, PSC i CUP-PC) -que són les tres formacions que governen a l'Ajuntament de Sant Cugat- han reivindicat la necessitat de la "ràpida implementació" de la mesura, ja que remarquen, el món es troba davant d'una "emergència" i han reclamat que decaigués el clam per la moratòria i es mantingués la defensa per fomentar mesures compensatòries. Una petició que ha estat desestimada pel proposant taronja de la moció.   

Controls d'accés amb càmeres

Igual com passa a la capital catalana, aquells que no tinguin el distintiu de la Dirección General de Tráfico (DGT), no podran circular per la zona del centre de la ciutat, delimitat per la Ronda Nord, el carrer de Sant Crist de Llaceres, el Passeig de Valldoreix i la carretera de Vallvidrera. L'horari d'aplicació serà els dies laborables des de les 7 h a les 20 h. 

El control de vehicles es farà amb càmeres de lectura de matrícules situades a les entrades i sortides de la ciutat. Pel que fa a les sancions està previst classificar-les en lleus (fins a 100 euros de multa), greus (fins a 200 euros) i molt greus (fins a 500 euros). A més, es preveu un càrrec del 30% per aquelles persones que siguin reincidents, és a dir, que cometin la mateixa infracció en el termini d'un any.
 

Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat. Foto: Aj. Sant Cugat