Quatre «vicis formals» destapen irregularitats en les votacions i encenen el ple de Valldoreix

L'EMD també demanarà a l'Ajuntament de Sant Cugat que apliqui una moratòria d'un any abans de donar tret de sortida a les multes per la ZBE

Imatge de la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix
Imatge de la Junta de Veïns de l'EMD de Valldoreix | Sergi Baixas
21 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 20:54h

El ple del mes d'octubre de la Junta de Veïns s'ha estrenat amb polèmica. El govern liderat per Junts de Valldoreix i amb el suport del vocal de Cs han donat sortida a un seguit de "vicis formals" que van tenir lloc la passada sessió plenària durant les votacions de quatre punts controvertits de l'ordre del dia i que ara han esmenat presentant-los com a punts d'urgència. I aquesta vegada, sense debat. Els punts concrets són: el Pla local de Joventut desestimat que va presentar ERC-CUP, el programa d'usos d'equipaments
de l'illa situada entre la Rambla de Mossèn Jacint Verdaguer i els carrers de Sant Albert, Tibidabo i Coster -també conegut com el projecte de nova centralitat-, un decret per actualitzar les categories laborals dels treballadors de l'EMD -que va ser amenaçat amb portar-ho a l'Oficina d'Antifrau- i una modificació pressupostària. 

Aquests errors de forma s'haurien estat produint des de fa molt temps, però ara s'hi ha volgut posar remei de forma exclusiva amb els punts afectats de l'anterior ple. El defecte rau en l'activació directa del vot de qualitat del president en cas d'empat. Segons la normativa, primer s'ha de votar el punt de l'ordre del dia. Tot seguit, en cas d'empat, s'ha de tornar a votar en segona volta el mateix punt en qüestió i, aleshores, en cas de tornar a empatar, activar-se el vot de qualitat del president per desempatar. 

Un moviment unilateral que el bloc d'esquerres del plenari ha criticat amb contundència. Tal com ha exposat el vocal de la CUP, Ferran Margineda, l'oposició ha demanat que aquests punts es deixessin sobre la taula i poder debatre'ls, un per un, de "forma col·legiada" durant els propers dies. Davant la negativa del president Puig, el cupaire ha avisat "farem el que calgui per al bé de la ciutadania", en relació amb portar el cas fins a l'Oficina d'Antifrau. 

Havent-se aprovat la urgència dels quatre punts gràcies a la majoria de JxValldoreix i Cs, el vocal d'ERC-MES Jaume Sanmartí ha demanat la "declaració nul·la dels punts per infraccions flagrants de la normativa vigent" amagats en unes "urgències camuflades". Per la seva banda, la vocal del PSC, Susanna Casta, també ha lamentat la "lleugeresa" amb què s'ha pres els fets el govern i s'ha preguntat per què la correcció només es limita als punts afectats durant el ple del mes de setembre.

La col·laboració publicoprivada esquitxa el vehicle elèctric
La Junta de Veïns de la Vila ha aprovat una moció a favor d'incrementar la infraestructura pública i privada de càrrega de vehicles elèctrics a Valldoreix com una clara aposta per la sostenibilitat i per lluitar contra l'emergència climàtica. Un text que ha estat modificat pel govern de Junts per Valldoreix en relació amb la mateixa moció que es va aprovar per unanimitat al ple d'aquest mateix mes de Sant Cugat.

Malgrat l'oposició d'ERC-MES i la CUP-PC, la moció ha tirat endavant amb la llum verda del govern i dels vocals del PSC i Cs. Així doncs, l'EMD crearà un Pla d'electrificació que prioritzi accions i equilibri una visió a curt i llarg termini, amb equitat geogràfica a totes les zones de la Vila. 

De la mateixa manera, s'advoca per impulsar "places o carrers elèctrics" amb diversos punts de recàrrega que donin resposta a les necessitats socials i econòmiques del districte. Alhora, es buscarà la col·laboració publicoprivada combinada amb ajudes supramunicipals per la seva instal·lació.

Valldoreix demana aplicar una moratòria a la ZBE de Sant Cugat
L'EMD sol·licitarà a l'Ajuntament de Sant Cugat que es faci efectiva una moratòria d'un any en la posada en marxa de les sancions per la ZBE i l'insta a desenvolupar i implementar mesures compensatòries que facilitin la transició a solucions de mobilitat més sostenibles potenciant la xarxa de transport públic. Una demanda que ha prosperat amb els vots a favor de Junts i Cs. 

Per altra banda, el bloc d'esquerres de l'oposició (ERC-MES, PSC i CUP-PC) -que són les tres formacions que governen a l'Ajuntament de Sant Cugat- han reivindicat la necessitat de la "ràpida implementació" de la mesura degut a què el món es troba davant d'una "emergència" i han reclamat que decaigués el clam per la moratòria i es mantingués la defensa per fomentar mesures compensatòries. Una petició que ha estat desestimada pel proposant taronja de la moció. 

Valldoreix se solidaritza amb el suïcidi juvenil 
El ple ha aprovat aquesta tarda una moció presentada per ERC-MES i que ha esdevingut institucional perquè es dissenyi i s'implementi una campanya de prevenció del suïcidi juvenil (informant també dels serveis i recursos existents). Una campanya -que també faci pedagogia en contra de l'estigma envers les persones amb trastorns mentals- que neix davant l'increment de joves que es treuen la vida o que han tingut alguna vegada pensaments suïcides; unes xifres que s'han vist disparades en el col·lectiu des de l'inici de la pandèmia. Actualment el suïcidi és la primera causa de mort al país, superant les defuncions per accidents de trànsit.

En aquest sentit, s'apostarà per organitzar xerrades i tallers de prevenció, juntament amb activitats d'acompanyament a les víctimes, amb la voluntat de garantir el benestar emocional dels vilatans en aquesta franja d'edat i evitar mals majors. Així doncs, es proposa realitzar la campanya amb la col·laboració del CAP de Valldoreix, l'AEiG de Valldoreix, el Consorci Sanitari de Terrassa, la Mútua de Terrassa, l'Institut Arnau Cadell i de l'Ajuntament de Sant Cugat.