Tret de sortida a la restauració de la muralla i la torre hexagonal del Monestir

El projecte contempla l'adequació del conjunt patrimonial exterior de l'entorn eclesiàstic del segle XIV

Les tasques de restauració de la muralla de llevant està previst que finalitzin al desembre del 2022
Les tasques de restauració de la muralla de llevant està previst que finalitzin al desembre del 2022 | Jordi Garcia / Localpres
21 d'octubre del 2021

S'inicien les obres de restauració de les tres torres i de la muralla de llevant del Monestir de Sant Cugat, datades del segle XIV. L'objectiu és consolidar i restaurar el patrimoni del conjunt monumental de l'entorn del Monestir catalogat com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Les tasques, a càrrec de la Diputació de Barcelona, tenen un pressupost de 450.000 euros i està previst que finalitzin al desembre del 2022. 

La tinència d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, ha reivindicat que aquestes obres permetin a la ciutadania "fer-se seu" l'espai i el puguin gaudir alhora que el respecten. En aquest sentit, s'ha explicat que la torre hexagonal, la millor conservada de totes, s'adequarà per habilitar-la com a mirador amb accés a través de visites guiades. "Podrem observar el Monestir des d'una nova perspectiva més elevada", ha celebrat la republicana reivindicant el compromís del govern per "fer brillar" el valor patrimonial del Monestir.

Pel que fa a la resta de la muralla i bestorres, el cap de servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) de la DiBa, José Luís Sanz, ha explicat que el projecte s'ha elaborat amb un equip "multidisciplinar" de professionals que permetrà continuar descobrint el passat històric del monument mentre es practica la seva conservació. Sanz exposa que el material que s'utilitzi durant les actuacions serà de característiques similars a les de la pedra original per rememorar la imatge original medieval de la construcció.

El tram de muralla que es restaurarà, d’uns 65 metres d’extensió, se situa a llevant del recinte i formava part de la muralla primigènia del Monestir. Un dels elements més característics de la fortificació que demostrava el poder que ostentava en la seva època el recinte monacal.

 

Ja l'any 2017, atès al deteriorament de la muralla, l'espai va ser objecte d'uns treballs d'urgència amb la voluntat de consolidar els elements que presentaven inestabilitat o risc de despreniment per evitar la pèrdua del monument, a l'espera de les immediates obres de restauració. Un any més tard també es van realitzar unes tasques de recerca arqueològica per recollir més informació de l'entorn. 

El Monestir de Sant Cugat és un dels majors exponents de l’art medieval de Catalunya que, junt amb una situació privilegiada, al bell mig del nucli urbà, el seu valor històric i l’ús com a equipament cultural i eclesiàstic, el converteixen en l’element patrimonial més important de la ciutat.

Més intervencions al Monestir

En els propers mesos, l'entorn del Monestir també gaudirà d'altres actuacions de restauració gràcies a les inversions de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Barcelona, l'Àrea Metropolitana de Barcelona i de l'Ajuntament de Sant Cugat. Un conjunt d'intervencions que sumen més d'1,3 milions d'euros extra

Així doncs es farà una restauració puntual de la façana del claustre; de les cobertes gòtiques de la nau nord de l'església; de la part aèria del cimbori; dels paraments de les façanes est i oest; i de les cobertes de llevant del recinte eclesiàstic.