La primera pedra de Grifols a l'Àfrica: s'inaugura el primer centre de plasma al continent

El projecte permetrà una capacitat inicial per obtenir 600.000 litres de plasma a l'any i reforçar el seu lideratge mundial en aquest sector

El nou centre de Grifols a Egipte
El nou centre de Grifols a Egipte | Grifols
Sergi Baixas
19 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:21h


Grifols ha inaugurat aquest dimarts a El Caire (Egipte) la primera plataforma integrada de subministrament de plasma a l'Àfrica. A través d'un acord multimilionari amb el govern egipci i de la National Service Projects Organitzation (NSPO), la companyia catalana marca l'inici d'una "sòlida infraestructura" al voltant del plasma que portarà al país a l'autosuficiència pel que fa al mercat de medicaments plasmàtics i facilitarà el seu accés a la resta dels territoris de l'Orient Mitjà i d'Àfrica

Així doncs, Egipte acollirà pròximament un total de 20 centres de donació de plasma completament equipats, amb plantes de producció, una acadèmia de formació, un centre logístic i un nou laboratori d'anàlisis de plasma que reforçaran el sistema sanitari egipci. Per garantir un subministrament estable i sostenible de plasma, Egipte ha adaptat la seva legislació a la de l'Administració de Serveis i Fàrmacs dels Estats Units, responsables de la supervisió de la més gran i experimentada xarxa de centres de recol·lecció de plasma al món.

El projecte conjunt, que s'articula a través d'una "joint venture" participada en el 51% per NSPO i en el 39% per Grifols, implica una inversió total aproximada de 300 milions de dòlars. El projecte permetrà una capacitat inicial per obtenir 600.000 litres de plasma a l'any i reforçar el seu lideratge mundial en aquest sector

Amb l'acord, la farmacèutica catalana es converteix en "soci estratègic i de referència del govern egipci i avança en el seu compromís de seguir donant suport als països perquè arribin a majors nivells d'autosuficiència de medicaments plasmàtics en benefici dels pacients", tal com va explicar la companyia en un comunicat.

Un acord que forma part de l'estratègia de creixement sostenible de Grifols per potenciar l'expansió internacional i augmentar la seva presència a Orient Mitjà i Àfrica després de consolidar el seu rol als Estats Units i Europa, i d'iniciar també la presència a la Xina.

Els detalls de l'acord
El pacte entre Grifols i el govern egipci preveu la creació d'un consell d'administració amb el mateix nombre de membres per a les dues parts, i amb una llista de temes en què caldrà "consentiment unànime" per ser aprovats.

Si bé la inversió total es calcula en uns 300 milions de dòlars, inicialment s'invertiran 20 milions d'euros per a la constitució de la "joint venture" per donar suport a les operacions immediates.

Fins que les plantes de producció no estiguin acabades, i d'acord amb el contracte de fabricació, Grifols garantirà el processament de plasma obtingut a Egipte en productes derivats de plasma per satisfer els necessitats del país a curt termini. En aquest sentit, la farmacèutica assumirà la total supervisió i control sobre la qualitat i seguretat de les operacions per garantir les infraestructures i processos d'acord amb els seus estrictes estàndards de qualitat i seguretat.

La previsió és que les instal·lacions siguin validades per l'Agència Europea de Medicaments (EMA) o l'International Quality Plasma Program (IQPP), entre d'altres.