1 de 10
ZBE

VÍDEO | Enganxada al ple pel cobrament imminent de les primeres multes per la ZBE de Sant Cugat

El portaveu de la Plataforma d'Afectats, Borja León, va reclamar una moratòria en l'aplicació de les sancions econòmiques

Borja León, representant de la Plataforma d'Afectats per la ZBE de Sant Cugat | Sergi Baixas
per Sergi Baixas, Sant Cugat del Vallès, Catalunya | 19 d'octubre de 2021 a les 10:49 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 19 d'octubre de 2021 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

La immediata entrada en vigor de la Zona de Baixes Emissions (ZBE) ha escalfat l'ambient del ple. Prop d'un centenar de persones convocades per la Plataforma d'Afectats de la ZBE van aplegar-se ahir al vespre a les portes de l'Ajuntament de Sant Cugat durant el ple d'octubre per rebutjar la seva implementació. Crits, xiulets, cops contra la vidriera del consistori... La tensió de l'ambient va requerir la presència de la Policia Local per controlar l'exterior.
  I és que a partir d'aquest mateix 1 de novembre, Sant Cugat esdevindrà la segona ciutat catalana -després de Barcelona- en fer efectiva una ZBE local. Després d'un període d'adaptació de sis mesos, l'ordenança municipal començarà a fer complir la normativa i, per tant, a interposar multes en un parell de setmanes. 


Davant d'aquesta nova realitat i admetent que van "tard", el portaveu de la plataforma, Borja León, va intervenir ahir durant l'Audiència Pública per fer paleses les seves demandes. "Nosaltres defensem la necessitat d'un món més net i ecològic, però amb mesures reals i no només restrictives". 

León assegura que "són sempre els veïns qui carreguen amb les conseqüències negatives de les noves mesures" i que la implementació d'aquesta política afectarà majoritàriament a les persones més vulnerables, aquelles persones que tenen menys recursos econòmics per canviar de vehicle. "Els afectats no podrem accedir als nostres llocs de feina, no podrem portar als nostres fills a l'escola, no podrem fer la compra ni anar als centres mèdics o equipaments culturals perquè tots aquests espais queden fins a la ZBE", ha exposat. 


En aquesta línia, advoca per crear una comissió de treball que replantegi i modifiqui diferents punts de l'ordenança per fer-la més justa; com ara no delimitar l'accés per antiguitat sinó per aquells vehicles que contaminen més sense importar la seva data de matriculació. Fins aleshores reivindiquen que s'estableixi una moratòria de l'inici sancionador a l'espera de la nova proposta.

Per la seva banda, el regidor de Mobilitat José Gallardo ha defensat que la ZBE no és "trivial" i que el compromís del govern actual és participar "urgentment" en la millora ambiental en un context de crisi climàtica mentre s'impulsa una mobilitat més sostenible; recordant que estan aixoplugats per diverses lleis estatals i europees. La ZBE de Sant Cugat preveu aconseguir reduir les emissions contaminants a la ciutat un 30%. 


Una intervenció entretallada marcada pels xiulets des de fora de la sala de plens. Tot i no coincidir amb les premisses de la protesta, el socialista s'ha mostrat obert a reunir-se amb els membres de la plataforma i poder parlar de l'ordenança; tot i que ha descartat donar més marge de temps per una moratòria. "El diàleg sempre és benvingut", ha afirmat Gallardo. 

En el torn de rèplica, León ha agraït la mà estesa des de la regidoria de Mobilitat però ha acabat topant amb l'alcaldessa qui li ha recordat que la ZBE ja es va anunciar que entraria en funcionament fa més d'un any i que s'han donat sis mesos de moratòria per preparar a la ciutadania. "El planeta no espera. Hi ha coses que no es poden fer a mitges; o es fan o no es fan", ha assenyalat Mireia Ingla.


Una intervenció que el portaveu de la plataforma, en fora de torn, li ha criticat: "No cal que m'ho tornis a recordar tot". Uns retrets que han provocat l'aixecament del to de veu per part de la republicana que li ha contestat: "Senyor León, no té la paraula i no em parli d'aquesta manera; si vostè no vol escoltar se'n pot anar a fora amb els seus companys a cridar que hi té tot el dret". Des de Cs han traslladat el seu suport a la mobilització. 

A posteriori, en declaracions a NacióSantCugat, León lamenta que el govern els estigui "mentint i fent orelles sordes". En aquest sentit, considera que les dades de contaminació que esgrimeix l'Ajuntament no són acurades malgrat estar d'acord amb la necessitat de canviar hàbits per incentivar una mobilitat més sostenible. "Però la solució no passa per desballestar cotxes als quals els queda tres anys de vida. Hi ha gent amb Porsche Cayennes que contaminen molt més", assegura. "Molta gent ha hagut d'abandonar Sant Cugat per la inaccessibilitat de l'habitatge i ara també ens faran fora traient-nos els cotxes", sentencia avisant que tenen pensat dur a terme més mobilitzacions.

 

Zona de Baixes Emissions de Sant Cugat. Foto: Aj. Sant Cugat 

 

Participació