El Mercavallès busca fons europeus per ser més competitiu

El Consell Comarcal vol acompanyar la transformació estructural de l'espai amb la seva digitalització i circularitat

Sergi Baixas
17 d'octubre del 2021
Interior de Mercavallès
Interior de Mercavallès | Mercavallès

El Consell Comarcal del Vallès Occidental s'ha presentat formalment a la convocatòria europea d'Ajudes per al suport a mercats del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, promoguda pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme. L'ens comarcal busca acompanyar la transformació estructural prevista de Mercavallès amb l'impuls de la seva digitalització, circularitat i competitivitat per consolidar-se com a servei públic essencial, sostenible, accessible i de proximitat que promou una distribució alimentària saludable.

Situat entre les capitals vallesanes, Sabadell i Terrassa, Mercavallès és el principal mercat majorista de la plana que forneix una àmplia i densa àrea d'influència en un territori de prop de 2 milions d'habitants. Actualment compta 30 empreses i la seva superfície d'una hectàrea es divideix en una nau amb 60 llocs de mercat i un espai descobert per a serveis i aparcaments per a tot tipus de vehicles. 

El president del Consell, Ignasi Giménez, apunta que el cost d'aquest projecte- calendaritzat pel 2022- supera els 290.000 euros; mentre que la subvenció sol·licitada, pujaria fins als 240.000 euros. "Des del Consell volem posar el mercat a punt en diferents aspectes i aquesta convocatòria és una oportunitat per treballar qüestions clau com la digitalització, els circuits d’aprofitament alimentari, la gestió dels residus i la promoció de l’equipament per tal de poder acollir nous negocis en les parades disponibles".

Per altra banda, també assenyala que s'està treballant paral·lelament en dos aspectes "clau" per al futur de Mercavallès: "D'una banda la renovació de les concessions, que finalitzen el 2022 i de l'altra el projecte de millora de l'equipament. En aquest cas estem posant fil a l'agulla a un projecte executiu que ha de permetre inversions per abordar la rehabilitació amb criteris de sostenibilitat", ha exposat Giménez. 

En aquest sentit, considera que els dos projectes, el de modernització el d'inversió, són complementaris i pretenen abordar la transformació integral del mercat amb la voluntat d'afavorir la seva competitivitat i adaptar els seus serveis i oferta a les noves demandes i necessitats del sector. 

Destí dels fons europeus
Pel que fa a les actuacions previstes a partir dels fons europeus es contempla la digitalització del control d'accessos general i del Punt Verd per dotar d'eines que permetin la gestió de les entrades i sortides dels usuaris i residus; com la motorització, la transformació de la web corporativa i la instal·lació de punts d'informació visual dins del recinte. 

Tanmateix també s'optaria per la creació d'un programa informàtic per a la gestió de la recollida, distribució, seguiment i traçabilitat dels aliments i l'adquisició de cambres frigorífiques per a la conservació dels productes; i la instal·lació d'un Pool d'Envasos que permeti la seva gestió circular. 

Finalment, el projecte també preveu diferents accions en comunicació i promoció per captar nous clients i maximitzar l'ocupació de la nau majorista i enriquir la seva composició. 

El Mercat Circular
Ja aquest 2021, el Consell Comarcal va inaugurar el projecte Mercat Circular per fomentar l'aprofitament de les fruites i verdures del mercat Mercavallès que són consumibles, però no comercialitzables per tal de proveir aliments frescos i de qualitat. Aquesta iniciativa reivindica l'economia circular i el compromís social envers la sostenibilitat alimentària