«El Ball de Gitanes ha de seguir mentre hi hagi gent, no podem posar-nos límits»

Nacho Ferrer, membre de la comissió explica les novetats d'una tradició santcugatenca que batrà rècords històrics amb 408 balladors

Nacho Ferrer, membre de la comissió del Ball de Gitanes de Sant Cugat.
Nacho Ferrer, membre de la comissió del Ball de Gitanes de Sant Cugat. | Anna Mira
22 de gener del 2020
Actualitzat el 23 de gener a les 9:04h
Tot just falta un mes exacte per què la plaça d'Octavià torni a ser l'epicentre d'una de les tradicions més multitudinàries de Sant Cugat: el Ball de Gitanes de dissabte de Carnaval. Enguany es batrà el rècord històric de participants amb un total de 408 balladors que formaran 51 quadres. En una entrevista amb NacióSantCugat un dels membres de la comissió organitzadora, Nacho Ferrer, explica de quina manera s'han organitzat per tirar endavant un repte mai vist abans.

El Ball de Gitanes és una tradició que era organitzat i ballat pels membres de l'Esbart Sant Cugat durant el Carnaval. No va ser fins al setembre de 2006 que es va crear la Comissió del Ball de les Gitanes amb l'objectiu era acostar el ball a la ciutadania i organitzar suficients assajos perquè la gent se'l pogués aprendre.

- Enguany el Ball de Gitanes bat el rècord històric de participants, com ho viuen?

- Des que va començar la comissió del Ball de Gitanes ara fa 14 anys -el 2006- cada any s'han anat sumant balladors. Va haver-hi un moment que ens vam estancar en uns 300 balladors, i aleshores ja començàvem a tenir problemes seriosos de com encabir el ball a la plaça. Vam pensar que ens quedaríem en aquestes xifres però enguany som gairebé un centenar més de balladors i acceptem el repte.

- S'hi cabrà a plaça?

- Vam estar-ho mirant i sí, hi cabrem justets però hi cabrem.

- I als assajos, com s'ho fan?

- Assagem al hall del Teatre Auditori i durant els assajos generals hem de fer passades de 100 parelles en 100 parelles perquè no hi cabem. Ens falta un espai on assajar a Sant Cugat, un espai on encabir aquesta voluntat de fer seguir un ball popular com el que és el Ball de Gitanes. Pràcticament és un repte de ciutat.

- Es plantegen posar algun límit o canviar d'ubicació en un futur si segueix creixent?

- Tenim dos límits. Un el d'espai i l'altre és l'econòmic. Més balladors implica, més formacions musicals i més despesa. De tota manera creiem que precisament aquests límits són la base pel qual el ball hauria de subsistir, no creiem que hagi de ser un límit. Un ball popular ha de seguir mentre hi hagi gent amb ganes de ballar-lo, no podem posar-nos cap límit.

- Per tant podria créixer més el nombre de balladors?

- Des de la Comissió posem les inscripcions dos mesos abans de l'inici dels assajos, de manera que tenim més limitat l'accés. En ser una dansa complexa també demanem a les persones que s'apunten que se sàpiguen el ball i si no és així els recomanem que s'esperin a l'any vinent per ballar. Enguany per exemple tenim balladors que han après la dansa pel seu compte i sortiran a plaça.

- El canvi d'emplaçament no es contempla?

No. Creiem que el ball és de la plaça d'Octavià i es quedarà a la plaça d'Octavià mentre hi hagi plaça d'Octavià.

- Què té el Ball de Gitanes perquè tanta gent s'apunti a ballar-lo?

A Sant Cugat això passa amb qualsevol activitat de cultura popular. Hi ha tants "perquès" com gent que les balla. Balles perquè hi tens els teus amics, perquè t'agrada ballar, perquè t'agraden les tradicions, és una cosa del teu poble. El que a mi em va enganxar del Ball de Gitanes és la voluntat popular de fer que un ball persisteixi i la festa en si, que és el dissabte de Carnaval.

- Tothom balla Gitanes?

- Principal és gent jove perquè és un ball exigent físicament però hi ha gent de totes les edats. De fet, aquest ball es comença a ballar de petits amb 6 o 8 anys comencen les Gitanetes, el diumenge al matí. El mateix dia també hi ha les Jovenetes d'entre 14 i 18 anys, que és el marge d'edat que més ens costa de trobar.
 

Assaig del Ball de Gitanes de Sant Cugat. Foto: Anna Mira


- Parlava d'un ball exigent...

Les diferents figures del ball, les catxutxes, la jota i els xotis dura cinc minuts però les entrades són uns 20 minuts més. De tota manera, el Ball de Gitanes no només és això sinó que comença a les 10 del matí quan es reuneixen totes les colles i els quadros i comencen les cercaviles. Aquí comença el ball.

- Hi ha alguna novetat en aquest sentit?

Sempre hi ha una mica de modificació respecte a l'any anterior. Aquest any les cercaviles les munten les colles, és una manera de fer prendre la consciència als balladors del que costa fer una cercavila ben feta. Hi haurà algun canvi a l'entrada, també a l'estrella gran on s'ajunten tots els quadros. Els canvis significatius ja els vam fer fa dues edicions quan equiparar el ball del què se'n diu part de noi i part de noies. Creiem que era una manera de crear una mica d'equitat entre dos balls que potser estaven descompensats.

- Habitualment hi ha més dones que homes ballant?

- Sí i per això no volem caure en un ball feminitzat o exclusiu de dones. Actualment tenim un 25% de nois davant del 75% de noies. És maco que hi hagi la tradició de noi i noies perquè ballar és una cosa tant de nois com de noies.

- Enguany durant els assajos tenen un bar autogestionat, d'on sorgeix la idea?

Aquest any des de la comissió hem volgut fer notar i conèixer als balladors que les Gitanes no són gratis. Nosaltres no cobrem cap inscripció perquè és cultura popular però ha crescut moltíssim i hi ha una part de costos com la cercavila o l'esmorzar que cal contemplar, més enllà dels equips de so o els assajos -que cobrim amb la subvenció. Hem calculat que el preu del dia de Gitanes és de 2,5 euros per persona. Aleshores hi ha hagut balladors que s'han animat a fer activitats per guanyar diners, a banda de la guardiola, i el bar autogestionat és un quadre que ha decidit fer-lo i destinar els guanys a Gitanes.

- Cultura popular a Sant Cugat n'hi ha sempre i durant tot l'any, què tenen les Gitanes d'especial?

- És com moltes coses que hi ha durant l'any. Carnaval és una vegada a l'any i això el fa especial. És un cicle que mai no para. Veure que acaba és una adrenalina important.
 

El Ball de Gitanes de Sant Cugat 2020 trenca rècords de participació Foto: Ajuntament de Sant Cugat