La veu de tots els protagonistes de l'allau humana al Lemon Sant Cugat: «Pensava que em moria»

Parlem amb el gerent de la discoteca, víctimes, Mossos, Ajuntament i SEM sobre el cru episodi que podria haver acabat en tragèdia

La Policia Local davant de les carpes Drinkking Lemon
La Policia Local davant de les carpes Drinkking Lemon | Policia Local de Sant Cugat
11 d'octubre del 2021
Actualitzat el 13 d'octubre a les 17:21h

Un divendres que podria haver passat a la llista dels dies més foscos de la ciutat. La segona nit d'obertura de l'oci nocturn va acabar amb diversos ferits per una allau humana a les carpes de la discoteca Drikking Lemon, situada a la carretera de Rubí. Als afores del local s'hi van arribar a concentrar més de 4.000 joves -la majoria menors d'edat- i, en diverses corredisses, com a mínim sis persones -quatre noies i dos nois- van haver de ser ateses pel Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) tot i que els ferits haurien estat molts més.

Empentes, trepitjades, esgarrapades, atacs d'ansietat... Els joves intentaven respirar enmig d'una aglomeració asfixiant. Alguns van caure a terra i sentien la pressió de sabates a l'esquena d'altra gent que també intentava fugir. Afortunadament, cap va patir conseqüències greus tot i que un va acabar sent traslladat a l'Hospital Mútua de Terrassa en estat lleu. Un capítol que fàcilment hagués pogut acabar en tragèdia

Segons ha pogut saber NacióSantCugat per part de diversos agents implicats, tot hauria començat al voltant de les 23.30 h de la nit al pati interior de l'establiment, just a l'entrada de l'edifici de la discoteca. Cal recordar que, malgrat que actualment el límit d'aforament de l'oci nocturn estigui marcat en un 70%, aquesta discoteca santcugatenca no hi està subjecte en disposar d'un espai exterior. 

"Ningú podia haver parat aquella estampida"
En paraules del gerent del Drinkking Lemon, Dani Pérez, "ningú podia haver aturat aquella estampida". Relata que, malgrat haver obert les portes reixades de fora una hora abans del previst davant la multitud de gent, tot va esclatar quan algú va trencar una porta lateral del local. Aquest va ser el detonant que va causar que tots els joves arranquessin a córrer saltant-se el recorregut establert. Les persones que encapçalaven la cua principal de la discoteca -on hi havia les taquilles per pagar- van començar a ser aixafades tant per la gent que volia sortir com per la gent de fora que volia entrar. Va ser aleshores quan, des de direcció, es va donar l'ordre d'obrir les segones portes sense cobrar entrades ni comprovar certificats Covid-19. En veure que ja havien superat unes 2.000 persones a l'interior van tornar-les a tancar. 

Superats per la situació, l'organització de la discoteca va alertar als cossos policials. La idea era que ells mantenien aquests dos milers de joves dintre les instal·lacions mentre que la policia dissolia la concentració a l'exterior. "Parar la festa i treure'ls de la discoteca en aquell moment tan sols hauria empitjorat encara més la situació", ha apuntat a preguntes d'aquest mitjà. 

Pérez desmenteix rotundament que la multitud de gent que s'havia reunit des de primera hora de la nit a fora del recinte tinguessin cap mena d'entrada. "Cap persona podia tenir-ne perquè no n'hi havia", ha assegurat. Tot i això, reconeix l'existència d'unes llistes que es van fer virals on els apuntats podrien gaudir d'un descompte en el preu. Un format però, assevera, que es va anul·lar dimecres passat davant l'onada d'inscripcions i que no garantia cap entrada.

Testimonis també han afirmat que membres del personal de seguretat haurien començat a llençar aigua als assistents amb mànegues del jardí perquè sortissin de la zona en els moments de més tensió, tot i que el gerent assegura que en realitat van ser joves brandant aspersors enmig del caos.

Pérez assegura que a partir d'ara reforçaran els missatges a través de les xarxes socials amb l'esperança que no es tornin a produir situacions similars. Comenta que ara sí que han establert la reserva d'entrades directament des d'Internet i que, qui no tingui l'entrada comprada, no podrà accedir. "Tenim certa responsabilitat de l'ocorregut, però ni amb 300 porters hauríem aconseguit aturar aquella allau", ha explicat esgrimint certa impotència.

"Portem 30 anys al negoci de l'oci nocturn; no som novells", ha assegurat reivindicant que tenen més del doble de personal de seguretat del que estipula la llei. "Ens hem trobat amb un jovent sense cultura de la nit i amb molts que sortien per primera vegada de festa", exposa. "Fins ara només coneixien els botellots i la festa al carrer en ciutats sense llei i no estan acostumats a fer cues", lamenta amb la voluntat d'anar reconduint el seu comportament.

La presència policial no va ser el detonant
A partir de la trucada, Mossos i la Policia Local de Sant Cugat -que ja era per la zona- van organitzar un dispositiu conjunt per desallotjar la zona. Un operatiu -on també van participar Bombers- que va comptar amb el tall de la carretera de Rubí durant prop de dues hores.

Hi ha qui ha apuntat que la presència policial va ser qui hauria provocat l'allau, però els afectats directes expliquen que tot havia succeït prèviament. Mossos afirmen que des que ells van arribar no van observar que en cap moment es produís cap allau humana i declaren que durant el transcurs del desallotjament no es va fer cap ús de la força ni cap dels assistents es va resistir. El cos policial ha obert una investigació per tal d'esclarir els fets.

Les víctimes temien per la seva vida
Xavier Martínez-Gil, un dels pares d'una de les noies que va resultar víctima de l'incident, explica a NacióSantCugat l'experiència de la seva filla menor d'edat que sortia de festa per primera vegada en la seva vida. "Ella sabia que hi hauria molta gent, així que van decidir anar aviat per ser de les primeres i assegurar-se poder accedir al local", relata el pare fil per randa.

"Però allà no s'havia organitzat cap mena de cua al recinte i la gent, que saltava les tanques de l'espai per entrar, es van amuntegar a les portes i van començar a aixafar a aquelles que estaven al davant de tot formant-se un tap espectacular", afegeix recordant les paraules de la seva filla. "Ella m'ha explicat que va haver-hi un moment en que no podia moure's ni respirar... Em va dir literalment que pensava que es moriria", confessa. 

Davant dels fets, Martínez-Gil atribueix tota la culpa a la discoteca i els acusa d'atemptar contra les persones i la seva integritat física. "Com a empresa tens l'obligació i la responsabilitat de tenir el lloc preparat quan convoques a tanta gent", exposa. Diversos familiars han avisat que presentaran una denúncia contra el local com a responsable de l'incident i inclús s'estaria parlant de presentar una demanda col·lectiva entre els afectats.

L'Ajuntament s'ho mira amb lupa
Per la seva banda, segons ha pogut saber aquest mitjà, l'Ajuntament està actualment recopilant informació per analitzar si es va actuar correctament. Cal assenyalar que la titularitat dels terrenys és municipal i el seu ús depèn d'una concessió municipal que podria ser rescindida en cas d'haver-se incomplert les clàusules.

Així ho ha corroborat també l'alcaldessa Mireia Ingla en declaracions a NacióSantCugat amb la posada en marxa d'un expedient informatiu per conèixer tots els detalls de l'incident, especialment pel que fa a aspectes del sistema d'accès fallit i els límits d'aforament. La republicana no comparteix la rentada de mans del gerent de la discoteca que atribueix bona part de la culpa als joves i ha alertat que "no es pot responsabilitizar i criminalitzar a la gent jove després de la situació tan complicada que van viure aquella nit i durant tot el transcurs la pandèmia". 

Pel que fa la denúncia conjunta que s'està estudiant per part dels afectats, Ingla assenyala que a partir de les informacions recabades valoraran si sumar-s'hi. El que sí reivindica, tal com va sorgir el mateix cap de setmana al 1r Fòrum Jove, és la necessitat de construir un oci més divers, saludable i segur que defugi de l'estrictament nocturn i consumista

Sigui com sigui, des del consistori apel·len a la responsabilitat per tal de gaudir de l'oci nocturn però amb seguretat per a tothom. La Policia Local ja actua amb un dispositiu especial aquests primers dies d'obertura, però que els pròxims dies es veurà reforçat per evitar possibles nous episodis com el de la passada matinada.