Per què la futura centralitat de Valldoreix està causant tanta polèmica?

Les entitats culturals de la Vila rebutgen que es prioritzi una nova escola de música mentre es mantenen en uns equipaments "deficients i temporals"

Imatge de la bandera de Valldoreix
Imatge de la bandera de Valldoreix | Cedida
08 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:47h

L'esperat projecte sobre la futura centralitat de Valldoreix neix envoltat de polèmica. La centralitat és el programa d'usos d'equipaments que està previst que siguin ubicats a l'illa situada entre la Rambla de Mossèn Jacint Verdaguer i els carrers de Sant Albert, Tibidabo i Coster. Un projecte urbanístic que podria estirar-se, inclús, des de l'estació de FGC fins a Can Monmany per donar així resposta a l'"esquema policèntric" de la Vila. 

Més enllà de contemplar un futur mercat municipal, una pastilla per construir-hi habitatge de protecció oficial i una plaça cívica; el projecte -sovint tillat de "faraònic"- també pretén donar resposta a les "necessitats actuals" dels valldoreixencs amb uns insuficients Casal de Cultura, Nau de Cultura, Hostal d'Entitats, Caseta d'Artesania, Casal d'Avis i Espai Jove. Una sèrie d'activitats que s'estan desenvolupant actualment en equipaments provisionals i deficients que es troben aplegats a l'illa de l'antiga escola esmentada. 
 

Proposta guanyadora del concurs d’idees de 2014 per la nova centralitat de Valldoreix


En aquest context, malgrat la voluntat explícita del govern de Junts per Valldoreix per construir un gran Complex Cultural i Cívic que sigui "transversal i polivalent"; s'està prioritzant l'aixecament d'una nova escola de música. La tramitació de licitació de redacció del futur centre musical ja ha estat aprovada en sessió plenària i ocuparà uns 850 metres quadrats en uns terrenys a tocar de la seu de l'EMD.

Aquest fet ha causat la indignació del sector cultural de Valldoreix que veu que s'està posant per davant els interessos d'una gestora privada als interessos de la majoria dels vilatans. En una roda de premsa fa uns dies a la Nau de Cultura, les entitats locals van exposar que no tenen res en contra que l'escola de música gaudeixi d'un nou espai; però consideren que aquest hauria de ser en el promès futur Complex Cultural i Cívic que farà uns 6.000 metres quadrats i on, consideren, caldria encabir tot aquest tipus d'activitats

En aquest sentit, rebutgen que s'estigui donant llum verda a una inversió d'1,7 milions d'euros que tan sols donarà resposta a les demandes d'una única entitat mentre que la resta hauran d'esperar-se, a hores d'ara, de manera indefinida. Davant d'aquest xoc, el veïntatge ja ha anunciat que "farà tot el que calgui" -incloses mobilitzacions- si no es posa fre a aquest projecte que qualifiquen d'"injust". 

Caldrà veure doncs, si s'arriba a un acord i quin rumb acabarà prenent finalment aquesta zona que ha de marcar el futur social i cultural de Valldoreix.