Sant Cugat acull el Festival Nacional de Poesia més feminista i audiovisual

Durant el certamen també es reivindicarà la figura del poeta santcugatenc Gabriel Ferrater

L'acte de presentació del 21è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat
L'acte de presentació del 21è Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat | Aj. de Sant Cugat
Sergi Baixas
06 d'octubre del 2021
Actualitzat el 07 d'octubre a les 12:36h

Sant Cugat es prepara per acollir la 21a edició del Festival Nacional de Poesia, que donarà el tret de sortida el 13 d'octubre i s'allargarà fins al 7 de novembre, amb gairebé una 30 d'actes presencials que busquen posar de manifest el talent de les poetes de l'actualitat abraçant la seva visió femenina i feminista.

Així doncs, Marta Pessarrodona, Antònia Vicens i 16 poetes més seran el pal de paller d'un festival que reivindicarà el poder femení en la literatura catalana, coincidint amb el 90è aniversari del sufragi femení. Un esdeveniment que també doblarà l'aposta per la poesia audiovisual amb la presentació d'una desena de curts realitzats per diversos directors de cinema del país. Alguns d'aquests actes, repartits per la ciutat, estaran marinats amb copes de vi per rememorar la històrica tradició vinícola de Sant Cugat.

Així doncs, el toc innovador d'enguany vindrà acompanyat d'una antologia de peces audiovisuals basades en poemes de Ferrater per part de cineastes de prestigi com Judith Colell, Cris Gambín o Joan Ramon Armadàs. Aquestes cintes es podran visionar posteriorment arreu del país a través d'Internet. L'objectiu és fer cinema a través de la poesia a partir d'històries inventades que transmeten els escrits de Ferrater.  "Descobrir la poesia a través del llenguatge més habitual del segle XX"; ergo, les pantalles.

A més, a les portes de l'Any Ferrater que se celebrarà el 2022 -coincidint amb el centenari del naixement del poeta santcugatenc- el Festival comença a "fer bullir l'olla" i poetes joves homenatjaran la figura de Gabriel Ferrater amb un itinerari poètic per la ciutat on va viure els últims anys de la seva vida, un documental i diverses conferències i taules rodones. 

Tal com ha exposat la tinència d'alcaldia de Cultura, Esther Madrona, amb aquesta nova edició, el Festival Nacional de Poesia a Sant Cugat es consolida com "el punt de trobada dels poetes dels Països Catalans" i de referència "arreu de la Mediterrània". En aquest sentit, el Festival ha renovat la seva imatge amb un cartell que presenta la "paraula" com a protagonista d'una diana.

Pel que fa a les poetesses hi participaran Blanca Llum Vidal, Laia Malo, Meritxell Cucurella-Jorba, Laia Llobera,  Anna Garcia Garay, Gemma Gorga, Núria Contreras, Cecília Navarro, Irene Gómez, Raquel Pena, Noa Noguerol, Silvie Rothkovic, Christelle Enguix, Xènia Dyakonova i Maria Callís.