JxSTC demana que Ingla deixi de presidir els plens de Sant Cugat

La moció proposa cedir la presidència a "un regidor de reconegut prestigi i trajectòria que tingui el suport de 3/5 parts del plenari"

L'alcaldessa, Mireia Ingla, durant un ple municipal
L'alcaldessa, Mireia Ingla, durant un ple municipal | Cedida
06 d'octubre del 2021
Actualitzat a les 17:18h

Ja fa mesos que Junts per Sant Cugat s'ha mostrat crític amb la manera que té l'alcaldessa Mireia Ingla de presidir les sessions plenàries. "Autoritària, arrogant o partidista" són alguns dels adjectius que s'han verbalitzat en diverses ocasions des del principal partit de l'oposició en relació amb l'actitud de la republicana mentre ostenta el càrrec. Ara, materialitzen el seu malestar presentant una moció -a la qual ha tingut accés NacióSantCugat- per apartar-la d'aquesta posició. 

Sota el títol "Per l'aprofundiment democràtic del plenari de l'Ajuntament de Sant Cugat", JxSTC proposa cedir la presidència del Ple Municipal a "un regidor de reconegut prestigi i trajectòria que tingui el suport de 3/5 parts del plenari". 

La moció també demana que es facin els canvis necessaris en el Reglament Orgànic Municipal (ROM) perquè durant el torn de precs i preguntes els grups municipals puguin adreçar una tercera intervenció a l'alcaldia, amb la finalitat de garantir la funció de control i fiscalització que correspon a l'oposició. En la mateixa línia, sol·licita que es valori incloure modificacions en el ROM per garantir un "equilibri real", en els temps d'intervenció del govern i de l'oposició, tal com ja van apuntar fa uns dies en una roda de premsa. 

Tot ha esclatat aquest matí durant la tertúlia del Gall de Monestir de Cugat, quan el coordinador del grup municipal d'ERC, Francesc Osan, ha desvelat el contingut de la moció per denunciar-la públicament en considerar que s'havien "creuat línies vermelles". El republicà l'ha qualificat de "vergonya institucional" i un acte de "menyspreu" al ple. "Una maniobra barroera, il·legal i infantil" que pretén modificar la configuració del plenari escollit per la ciutadania. 

Per la seva banda, el tertulià representant de JxSTC, Carles Brugaloras, ha entès la sorpresa que ha generat la moció però no la vehemència d'Osan. El regidor ha reconegut que la redacció del text de la moció ha generat discrepàncies internes dins la formació, però que l'objectiu de fons és corregir i millorar el funcionament de les sessions plenàries. "Això no pretén ser un atac contra ningú", ha afirmat Brugaroles que s'ha mostrat obert a autoesmenar la redacció de l'escrit.