El 37% dels santcugatencs creu que la ciutat ha empitjorat en l'últim any

L'Ajuntament ha presentat els resultats del 43è Observatori Sociològic de Sant Cugat

Un informe elaborat a partir de 1.080 enquestes telefòniques durant l'estiu
Un informe elaborat a partir de 1.080 enquestes telefòniques durant l'estiu | Gala Espín
29 de setembre del 2021
Actualitzat a les 18:07h

Més d'un de cada tres santcugatencs -en concret un 36,9%- considera que la ciutat ha empitjorat en l'últim any; enfront a un 30% que creu que està igual i a un 26% que diu haver millorat. Aquesta és una de les moltes dades que es desprenen dels resultats del 43è Observatori Sociològic de Sant Cugat, elaborat a partir de 1.080 enquestes telefòniques aleatòries i estratificades entre el 21 de juny i el 6 de juliol de 2021 a veïns del municipi.

Unes dades que, segons el regidor de Participació Marco Simarro, s'han de contextualitzar en el marc de la pandèmia de la Covid-19. En aquest sentit, al febrer de 2020, un 25% de la població considerava que la ciutat anava a pitjor, en comparativa a un 45% que afirmava estar igual i a un 26,5% que deia haver millorat. L'increment de les notes negatives en poc més de 15 mesos és considerable.
 

Percepció ciutadana sobre la percepció de la situació a Sant Cugat Foto: Aj. de Sant Cugat


Paral·lelament els santcugatencs també assenyalen quin és el problema que més els afecta personalment. En aquest sentit, un de cada quatre (26,7%) assenyala aspectes relacionats amb la mobilitat (Anella Verda, ZBE...); un 16% l'emergència habitacional; un 15% la neteja dels carrers; i un 14% la sensació d'inseguretat. Cal destacar que l'oposició a l'impuls dels carrils bici per part del tripartit es posiciona com a cinquè problema més greu de la població amb un 9%.

En aquesta línia, l'estat general de la ciutat rep la nota més baixa de la darrera dècada amb un 7; caient 0,4 punts en tan sols un any. De la mateixa forma també cau la nota mitjana a la neteja i higiene dels carrers que s'estavella del 6,8 a principis de mandat fins al 6,1. Malgrat tot, pel que fa a la satisfacció de viure a Sant Cugat, la tendència es manté sobre la mitjana del 8; igual que l'evolució històrica de la seguretat ciutadana en un 6,5 o l'accés a l'habitatge amb un 4,1. 
 

Valoració sobre l'estat general de la ciutat Foto: Aj. de Sant Cugat



Els millor valorats

No obstant això, sí que és cert que un dels aspectes que millor nota ha rebut de tot l'Observatori correspon a la valoració ciutadana de la tasca de l'Ajuntament durant la crisi del coronavirus, que ha passat del 5,4 al 5,9. També ha experimentat una forta crescuda la percepció de la Policia Local (del 5,9 al 6,5) i dels Serveis Socials (del 7 al 7,6).

Nota al govern i oposició

Finalment, en relació amb l'actuació del govern municipal, la ciutadania la puntua amb un 5,6; la segona pitjor nota dels darrers 15 anys -la primera va ser fa dos anys quan va arribar al poder el tripartit-. En la mateixa línia s'analitzaria la valoració de l'alcaldessa Mireia Ingla que, malgrat ser ja coneguda pel 80% de la població, també la valoren amb la segona pitjor nota dels últims 15 anys; la primera també va ser poc després d'haver assumit l'alcaldia. 
 

Valoració sobre l'alcaldessa Mireia Ingla i l'actuació del govern municipal Foto: Aj. de Sant Cugat


A l'altra banda de la bancada, pel que fa als partits de l'oposició, tant Junts per Sant Cugat com Ciutadans reben millor nota que a l'octubre de fa dos anys; en concret passen del 4,9 al 5,2 i del 2,4 al 2,9, respectivament. 

A més a més, l'Ajuntament continua sent l'administració pública que genera un major grau de confiança entre la ciutadania (5,8) que és l'única que aprova juntament amb el Parlament de Catalunya (5,1) i la Generalitat (5).
 

43a Onada Observatori Sant Cugat by naciodigital on Scribd