Ingla explica per què Sant Cugat no pagarà els impostos a l'Agència Tributària Catalana

El passat mes de febrer el ple va aprovar una moció en aquest sentit amb els vots de la majoria independentista del consistori

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla
L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla | Adrià Costa
22 de setembre del 2021
Actualitzat a les 17:07h

Sant Cugat no pagarà els impostos a l'Agència Tributària Catalana (ATC). O com a mínim, "fins que la situació no canviï". Durant la celebració de l'Audiència Pública del ple de setembre, el coordinador de la secció local de l'ANC, Artur Royo, ha demanat explicacions a l'alcaldessa Mireia Ingla sobre per què no s'ha donat compliment a la moció aprovada el passat mes de febrer (JxSTC-ERC-CUP) que exposava que Sant Cugat executaria la moció de sobirania fiscal pagant, a partir d'aleshores, els impostos a l'ATC com estan fent una cinquantena de municipis catalans com Girona, Lleida, Igualada o Reus. 

Ingla relata que en el seu moment ja va contactar amb l'Agència Tributària Catalana i va comprovar que no existia cap conveni entre els ajuntaments i aquest organisme sense el qual, "el consistori no pot garantir que el pagament dels impostos d'aquest Ajuntament arribin a l'Agència Tributària Espanyola que és l'únic ens competent, tal com reconeix la pròpia ATC". 

En aquest sentit remarca que "les mocions només es compleixen quan es poden complir" i reconeix que de vegades es "precipiten". Tot i això reitera que no poden entregar els impostos de la ciutadania a un organisme que va contestar-li: "Home, si ho voleu ingressar s'ha de fer en un compte que no és de l'Agència sinó que és de la Generalitat. Identifiqueu-vos bé -com a Ajuntament- no sigui que se'ns passi per alt... I feu-ho 15 dies abans no sigui que també se'ns passi".

Davant d'aquesta situació que es va trobar l'alcaldessa, Ingla insisteix: "Com es pot imaginar, l'Ajuntament de Sant Cugat no s'arriscarà amb una ATC que no té la capacitat competencial ni estructural ni dotada de recursos humans suficients com per gestionar això amb solvència". 

No obstant això, la republicana explica que va obrir la porta a l'ANC per buscar "fer-ho d'una altra manera" sense èxit. "Queda clar i meridià que això no és possible fins que la situació no canviï i tinguem garanties. Fins aleshores, aquesta alcaldessa no ho autoritzarà", ha sentenciat Ingla.